Hlavní obsah

Za rasově motivovaný útok na Klatovsku vyměřil soud podmíněné tresty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Podmíněné tresty vyměřil ve čtvrtek klatovský okresní soud dvěma mužům za loňský rasově motivovaný útok na romskou rodinu v Nýrsku na Klatovsku. Dvacetiletý Václav Boublík a třiadvacetiletý Jiří Miškovič byli odsouzeni k osmnáctiměsíčnímu odnětí svobody s tříletou zkušební lhůtou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle spisu loni 30. července v Nýrsku obžalovaní nejprve slovně napadli romského chlapce a s baseballovou pálkou v ruce mu vyhrožovali a častovali ho rasistickými nadávkami. Mladík utekl. Oba útočníci se poté podle obžaloby přesunuli k domu romské rodiny.

Tam se prý pokusil jeden z nich udeřit pálkou romskou ženu. Když otevřel dveře další Rom, útočníci ho prý udeřili do obličeje, vytáhli ven a škrtili ho oděvem. Na pomoc napadenému přišlo několik členů jeho rodiny vyzbrojených dřevěnými latěmi. Strhla se bitka. Obžalovaní podle spisu i výpovědí Romů vyhrožovali rodině likvidací a vypálením domu.

V souvislosti se rvačkou bylo původně obviněno i pět členů romské rodiny, jejich jednání ale později policie překvalifikovala. Obžalovaní popřeli, že by na Romy z rasových pohnutek zaútočili. Sami se naopak považují za poškozené, z potyčky si jeden z nich odnesl zlomený prst a otřes mozku.

Romové u soudu odmítli vypovídat v přítomnosti obžalovaných, protože prý mají strach. Uvedli, že stále pociťují následky útoku, mají obavy a bojí se vycházet z domova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám