Hlavní obsah

Za půl roku zemřelo při dopravních nehodách 14 dětí, nejvíc od roku 2008

Novinky, kub
Aktualizováno

V Česku letos od ledna do července zemřelo na českých silnicích 14 dětí, což je o devět více než loni a nejvíc od roku 2008. Jen za červenec statistika ukázala pět tragických případů, přičemž více to bylo ve stejném měsíci naposledy v roce 2007, kdy zemřelo šest dětí.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Tragická nehoda u Bohuňovic na Olomoucku. Na místě zemřeli dva dospělý a jedno dítě. Druhé dítě zemřelo později v nemocnici.

Článek

Znepokojivá čísla ve čtvrtek představilo Centrum dopravního výzkumu (CDV) ministerstva dopravy. „Meziročně evidujeme o devět usmrcených dětí více, tuto negativní bilanci podtrhuje i značný nárůst v oblasti těžce zraněných dětí, kterých bylo 92,” napsalo centrum v tiskové zprávě.

CDV uvádí, že čísla týkající se dětí jsou jedním z nejhorších dílčích ukazatelů ve vývoji nehodovosti na silnicích.

Celkem zemřelo od ledna do července 287 lidí, což je o 19 více než loni. Naopak mírnější číslo se ukazuje v oblasti těžce zraněných, kterých bylo o 41 méně (1304 lidí).

Nejvíc usmrcených chodců je v Praze

Neuspokojivá statistika se týká také chodců. Celkem jich zemřelo na silnicích za půl roku 65, meziročně je to navíc 15 lidí. Více než třetina chodců zemřela v Praze.

„Chodci se na všech usmrcených v Praze podílí dlouhodobě významnou měrou,” konstatuje centrum. Například v roce 2017 bylo usmrceno 11 chodců, to je 65 procent všech mrtvých při nehodách na pražských silnicích. V roce 2016 pak 12 osob, tedy 57 procent.

Významný je letos také nárůst u nehod seniorů. Statistika CDV tak označuje obyvatele nad 65 let věku. „Za prvních sedm měsíců bylo usmrceno již 71 seniorů, tedy o 19 více než loni ve stejném období,“ uvádí CDV.

Nesprávné předjíždění a vysoká rychlost

„Dosavadní vývoj je negativní. Kromě zmíněných kategorií je v letošním roce zaznamenán neuspokojivý vývoj také v oblastech usmrcených a těžce zraněných v důsledku nesprávného předjíždění, těžce zraněných kvůli nepřiměřené rychlosti a těžce zraněných vinou řidičů nákladních automobilů,” uvádí se ve zprávě.

CDV se zabývá výzkumem v oblasti silniční dopravy, jako servisní si ji zřídilo v roce 1992 ministerstvo dopravy. Funguje také jako znalecký ústav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám