Hlavní obsah

Za proraženou závoru a vykolejený vlak padne pokuta maximálně pět tisíc

– Jindřichův Hradec

Řidič kamiónu, který začátkem září na Jindřichohradecku prorazil závoru a střetl se s nákladním vlakem, spáchal podle policie přestupek a hrozí mu pokuta až 5000 korun. Trestný čin to v tomto případě nebyl, jelikož řidič ohrozil málo lidí.

Foto: Drážní inspekce

Havarovaný kamión na Jindřichohradecku

Článek

„Řidič se dopustil přestupku podle silničního zákona, za který mu hrozí pokuta ve správním řízení v rozmezí 2 500 Kč až 5 000 Kč,“ řekla na dotaz Novinek mluvčí policie Hana Millerová. Přestupek je navíc ohodnocen sedmi body a zákazem řízení.

Podle ní nešlo o trestný čin. „O obecné ohrožení se nejedná, neboť v nákladním vlaku jely pouze dvě osoby. U obecného ohrožení musí být osob zpravidla sedm a více. Rovněž nebyla způsobena škoda velkého rozsahu, což je pět miliónů korun a více,“ vysvětlila Millerová.

Kamión prorazil závory na železničním přejezdu u Suchdola nad Lužnicí 4. září. Následně řidič narazil do dvanáctého z osmnácti vozů nákladního vlaku. V důsledku srážky dvanáctý vůz vlaku vykolejil. Řidič se lehce zranil, škoda byla vyčíslena na 1,2 miliónu korun. [celá zpráva]

O nepovolených průjezdech kamiónů na železničních přejezdech se začalo mluvit po tragédii ve Studénce v červenci. Tehdy tam zemřeli tři lidé a několik desítek bylo zraněno. Posléze se objevilo několik dalších případů kamiónů, které prorazily závory nebo vjely na přejezd na červenou. Policie a odborná veřejnost začali proto mluvit o zvýšení pokut za dopravní přestupky v souvislosti s železnicí. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Kamión přejel přes železniční přejezd během spouštění závorVideo: Policie ČR

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám