Hlavní obsah

Za připoutávání dítěte psím obojkem dal soud matce podmínku

Praha

Krajský soud v Praze ve čtvrtek uložil ženě podmínečný trest za to, že své dítě připoutávala v postýlce s pomocí obojku pro psy. Soud matku uznal vinnou z omezování osobní svobody a uložil jí trest ve výši pěti měsíců s odkladem na dva roky.

Článek

Obhájce její skutky bránil tím, že syna k postýlce poutala z obavy o bezpečnost, když se starala o dceru. Podle soudu však míra omezení dítěte překročila mez. Soud prokázal, že tuto výchovnou metodu použila dvakrát. Soud však nedospěl k názoru, že by chtěla syna týrat.

Státní zástupkyně Tamara Kaiserová žádala nepodmíněný trest. Způsob zklidnění dítěte byl podle ní nepřijatelný, nevhodný a představoval výraznou zátěž pro dítěte, u něhož byla posléze zjištěna retardace. Kaiserová řekla, že zváží možnost dalšího podání dovolání.

Chlapce připoutaného k dětské postýlce našli policisté při domovní prohlídce v bytě ženy. Spolu s ním tam byla i jeho šestiletá sestra, která se ale mohla volně pohybovat. Na situaci v rodině úřady upozornila žena, která chlapce viděla uvázaného, když byt navštívila.

Uvázán by ve dvou dnech

Podle obhajoby byl chlapec takto uvázán pouze ve dvou dnech, které byly pro matku velmi náročné. Tehdy se při hře zranila její dcera a žena údajně nechtěla, aby si chlapec ublížil, zatímco ji bude ošetřovat. Podle advokáta nebyla kvůli sníženému intelektu schopna vyhodnotit důsledky svého jednání.

Okresní soud v Berouně původně loni v červnu vyměřil ženě osmiměsíční trest vězení. Odvolala se proti tomu jak odsouzená, tak žalobkyně. Odvolací senát pak rozsudek zrušil a poslal případ k dořešení v přestupkovém řízení u berounského městského úřadu. Ten vloni v prosinci ženě uložil pokutu 4000 korun. Nejvyšší soud však rozhodl, že se má kauzou dále zabývat soud.

U soudu žena uvedla, že má celkem tři děti. Dvě byly svěřeny k výchově její matce, chlapec, který byl uvazován, je v pěstounské péči. Žena byla dříve také souzena za úvěrový podvod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám