Hlavní obsah

Za přepadení důchodkyně 14 let

Právo, Novinky, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Ke čtrnácti letům vězení odsoudil ve čtvrtek senát Krajského soudu v Hradci Králové Josefa Doležala. Ten se letos 1.dubna v Poličce na Svitavsku pokusil zavraždit čtyřiašedesátiletou ženu.

Foto: Petr Pokorný

Temelínská traktoriáda přilákala dospělé i děti.

Článek

Do bytu se čtyřiačtyřicetiletý Doležal dostal lstí a chtěl na ní peníze. Žena mu dala šest set korun, které měla u sebe. Doležal jí poté napadl, bil jí do hlavy a také škrtil, až upadla do bezvědomí. Kromě šesti set korun pak ukradl mobil a šperky v celkové hodnotě 27 tisíc korun. Ženu zanechal bez pomoci a jak se vyjádřili znalci, měla velké štěstí, že přežila.

Přežila pouze náhodou

Z bezvědomí ji probralo zvonění telefonu a zraněná pak požádala sousedku o přivolání lékaře. "Nejvážnější zranění bylo poškození hrtanu, způsobené zřejmě rdoušením. Po jisté době bez lékařské pomoci by se otok zvětšil natolik, že by se poškozená mohla udusit," uvedl soudní lékař Josef Pleskot.

Doležal, který podle vlastních slov prožil dohromady více než dvacet let ve vězení za majetkové a násilné delikty, vinu popíral. "Setkal jsem se v žaláři s násilníky, vím co je to za lidi, ale tohle není můj styl. Něco takového bych nikdy neudělal," řekl se slzami v očích.

Žalobce navrhoval výjimečný trest

Obhájce Rudolf Skoupý navrhl pro Doležala zproštění viny. "Nebylo prokázáno, že skutek spáchal můj klient. V bytě se našly stopy, o nichž nelze říci, že patřily obžalovanému. V pochybnostech musí soud rozhodovat ve prospěch obžalovaného," řekl advokát, který zpochybnil i věrohodnost policejní rekognice, na níž poškozená žena označila Doležala jako útočníka.

Obžaloba naopak navrhovala výjimečný trest kolem dvaceti let. Státní zástupkyně přitom poukázala na předchozí Doležalovy problémy se zákonem, jeho malou šanci na resocializaci a zvláště brutální způsob, jakým napadl svou poslední oběť. Soudci se však rozhodli pro trest těsně pod horní hranicí zákonné sazby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám