Hlavní obsah

Za přejetí policisty padlo 12 let

Právo, Novinky, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Krajský soud v Hradci Králové potrestal v pátek Zdeňka Motejlka 12 lety vězení za vraždu policisty, kterého v opilosti přejel autem. Motejlek tvrdil, že šlo o neúmyslnou nehodu.

Článek

"Udělal jsem řadu chyb a dal bych cokoliv za to, kdyby se dalo všechno vrátit," řekl Motejlek při závěrečném slově. Jeho verzi se snažil podpořit i obhájce Ivan Brož. "Nešlo o úmysl. Z důkazů vyplývá, že můj klient před střetem brzdil. To přece neudělá vrah, ale opilý řidič ano. Nedovedu si představit opilce na silnici, který když spatří policistu, rozhodne se ho zabít," přesvědčoval Brož soudní senát.

Soudci rozhodovali mj. i na základě záběrů z průmyslové kamery, umístěné poblíž místa činu na budově papíren. Ze snímků bylo zřejmé, že Motejlkovo auto jelo nejen vysokou rychlostí, ale mířilo skutečně na dvě postavy policistů.

Soud v pátek vyslechl jako svědka i policistu Jiřího Zemana, který byl v osudný den s Ulmanem ve službě a před řítícím se Motejlkovým autem stačil v poslední chvíli uskočit. "Viděli jsme přijíždět auto a podle zvuku jsme poznali, že jede hodně rychle. Proto jsme se rozhodli ho zastavit. Jelo prostředkem silnice a já viděl, že najíždí na nás. Zakřičel jsem na Karla: Uteč! a sám jsem uskočil na kraj cesty," vypověděl Zeman.

Předseda soudního senátu Miroslav Mjartan připustil, že Motejlek vraždu dopředu neplánoval. "Bylo to zkratkovité jednání. Ale když na policisty najížděl takovou rychlostí, musel si být vědom, co může způsobit. Jednoho policistu zabil, druhého se pokusil zabít. To, že byl pod vlivem alkoholu, nemůže být polehčující okolností, právě naopak," řekl.

V opilosti jel z diskotéky

Zdeněk Motejlek odjel 5. září 2004 po půlnoci z diskotéky v Janských Lázních a jeho Honda Civic u Svobody nad Úpou na Trutnovsku narazila do policisty, který jej zastavoval červeným světlem.

Krevní zkouška ukázala, že v době události měl v krvi minimálně 1,43 promile. Jak prokázaly znalecké posudky, automobil jel v osudné chvíli rychlostí mezi 120 a 130 kilometry za hodinu. Úsek, kde vše odehrálo, je zcela přehledný a v noci dobře osvětlený.

Svědci vypověděli, že policisté na sobě měli reflexní vesty, které jejich viditelnost ve světlech reflektorů ještě zvyšují. Motejlek po nárazu přidal plyn a ujížděl do Rudníka, kde vysadil svou spolujezdkyni.

Spolujezdkyně nic neviděla

"Z auta mě skoro vyhodil. Já jsem měla celou cestu zavřené oči, otevřela jsem je, až když jsem ucítila náraz. Zeptala jsem se, co se stalo a on odpověděl, abych držela hubu. Sprostě klel, bušil rukama do volantu, byl jako nepříčetný. Začala jsem se ho bát," řekla u soudu.

Motejlek pak pokračoval do Arnultovic, kde bydlela jeho matka. "Seděl jsem v autě před jejím domem a pomalu mi docházelo, co se stalo. Najedou přijelo auto, vyskákali z něho policisté a mířili na mě pistolemi. Rozjel jsem se na zpátečku, ujel jsem pozadu několik desítek metrů a pak jsem skončil v příkopě. Z auta jsem utekl se schovat," popsal Motejlek peripetie osudné noci.

Police nasadila služebního psa, který vyděšeného řidiče vystopoval v nedalekém seníku. Motejlek připustil, že s alkoholem za volantem měl problémy několikrát. Loni v červnu se rozvedl, léčil se s psychikou a začal pít víc než dřív. V červenci převrátil na střechu jiné své auto, údajně proto, že při jízdě usnul. Od nehody nezraněn odešel a tak se nedalo zjistit, zda byl i tehdy opilý.

Reklama

Výběr článků

Načítám