Hlavní obsah

Za poštovní zásilku s kokainem dostal Bulhar 12 let

– BRNO • Aktualizováno
Právo, pko

Bulhar Ivelin Ranchev Ivanov si bude určitě ještě dlouho vyčítat, proč se zapletl s mezinárodním gangem překupníků drog. Jeho účast na zásilce téměř čtyř a půl kilogramu kokainu z Kostariky do České republiky ho totiž bude stát 12 let života, které stráví za mřížemi. Ve čtvrtek tak rozhodl Krajský soud v Brně, Bulhar bude navíc po odpykání trestu vyhoštěn na deset let.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ivelina Rancheva Ivanova přivedla k soudu eskorta.

Článek

Ivanov přicestoval do Brna loni v srpnu. Jeho známý jej ještě v Bulharsku instruoval, aby v jihomoravské metropoli převzal balíček, který měl přijít poštou. V zásilce byly drogy za více jak 10 milionů korun. Policisté se ale o akci dozvěděli, balíček na brněnské poště vyměnili a Bulhar tak vyzvedl jen prázdný obal. „Přesto ho v brněnském bytě pečlivě ukryl do spíže. Věděl, že v zásilce má být droga,“ bylo jasné státnímu zástupce Milanu Richterovi.

Bulhar se bránil, že o ničem nevěděl, prý balíček vyzvedl jen kvůli prosbě jednoho z přátel, který zrovna neměl čas. „S drogami nemám nic společného. Nikdy jsem je nebral, ani žádní moji známí. Byl jsem podveden. Vždyť mě by ani nenapadlo, že se drogy dají posílat poštou!“ hájil se Ivanov.

Soudce Daniel Plšek byl ale nekompromisní. „Ivanov je jednoznačně drogový kurýr, který měl převzít a ukrýt balíček s drogou. Byl členem organizovaného mezinárodního gangu, dostával přesné instrukce, co a jak má dělat. Jeho obhajoba, že měl jen zásilku převzít místo kamaráda neobstojí. Soud neshledal žádné polehčující okolnosti, obžalovanému naopak přitížilo, že drogy bylo tak velké množství,“ odůvodnil rozsudek soudce.

Reklama

Výběr článků

Načítám