Hlavní obsah

Za popálení zadrženého dostal policista podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVÍŘOV

Podmínečný desetiměsíční trest s odkladem 18 měsíců dostal v pondělí u havířovského soudu policejní inspektor Robert Lauber. Zadržený Michal Polách si stěžoval, že ho Lauber úmyslně pálil cigaretou. Tomu soud zároveň na dva roky zakázal vykonávat činnost policisty nebo městského strážníka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Je to všechno nesmysl. Nic jsem neudělal, navíc žaloba se opírá o nepřímé důkazy," řekl u soudu Lauber, který se ihned odvolal. Podle státního zástupce Aloise Dlouhého šlo o jasný případ policejní brutality s vysokým stupněm nebezpečnosti pro společnost.

"Jeho jednání bylo v rozporu s posláním policie, která má lidské zdraví chránit a nikoli je záměrně poškozovat," řekl Dlouhý. Ponechal si lhůtu na odvolání, protože nesouhlasí s výší trestu. Až bude rozhodnutí soudu pravomocné, chce se Dlouhý dále zabývat svědectvím dalších policistů, kteří vypovídali ve prospěch odsouzeného.

Podle něj mohou být obviněni z křivého svědectví. Policisté, kteří na svého kolegu čekali v hloučku před soudem, neskrývali nespokojenost s výrokem soudu. "Je to precedens pro všechny mukly. Teď si na nás každý parchant vymyslí, co se mu zrovna bude hodit," řekl jeden z policistů.

Soudkyně totiž při rozhodování uvěřila verzi poškozeného Polácha. Ten už dříve u soudu tvrdil, že ho Lauber popálil na dlani a zápěstí zapálenou cigaretou, když nechtěl podepsat protokol o zadržení a předání vězeňské službě. Soudkyně naopak neuvěřila čtyřem policistům ani spoluvězni Polácha, který svědčil ve prospěch obhajoby. Rozhodnutí soudu se dále opíralo o zprávu vězeňského lékaře a výpověď muže, který byl s Poláchem těsně před jeho zatčením.

Reklama

Související články

Policista měl pálit zloděje cigaretou

Celkem čtyři policisté stojí od pondělí před soudy v Ostravě a Havířově. Před havířovským soudem se v úterý zpovídal policista Robert Lauber, který údajně...

Výběr článků

Načítám