Hlavní obsah

Za pokus zavraždit číšníka 18 let za mřížemi

– BRNO

Dvaadvacetiletý David Gajan stráví ve vězení definitivně výjimečný trest v délce 18 let. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání a potvrdil trest vynesený soudy nižší instance. Recidivista loni v srpnu málem ubil heverem číšníka v pivnici ve Stříbře na Tachovsku.

Článek

Útočník se chtěl zmocnit peněženky, ve které byly dva tisíce korun. Napadený muž má trvalé zdravotní následky a nikdy se už nevrátí do běžného života.

Gajan ve svém dovolání tvrdil, že chtěl číšníka jen omráčit, aby ho mohl okrást. Požadoval, aby byl jeho skutek posuzován jako loupež.

Z pivnice prý prchl, i když věděl, že oběť ještě žije. "Pokud by měl v úmyslu poškozeného usmrtit, učinil by tak ještě před opuštěním místa činu," uvedl v dovolání jeho obhájce. Podle Nejvyššího soudu však soudy zvolily správnou právní kvalifikaci i přiměřený trest.

"Vedl útok proti poškozenému vskutku brutálním způsobem, za použití těžkého železného nástroje, to vše s úmyslem získat peníze, přičemž jeho jednání mělo velmi vážné důsledky spočívající v trvalém postižení poškozeného, který se s největší pravděpodobností již nevrátí do obvyklého způsobu žití," uvedl v odmítavém rozhodnutí trestní senát s předsedou Vladimírem Jurkou.

Stav sociální smrti

Útočník zasadil své padesátileté oběti nejméně šest ran do hlavy, jejichž důsledkem bylo těžké poranění mozku. Napadeného našel později náhodný zákazník. Muž nezemřel jen díky rychlé operaci v nemocnici.

I tak je ale jeho současný zdravotní stav velmi špatný, bez naděje na zlepšení. Je zcela odkázán na soustavnou asistenční péči. Otec čtyř dětí má stále otevřené oči, nepolyká a nekomunikuje s okolím. Spis jeho situaci označuje za sociální smrt.

Útok zachytily bezpečnostní kamery. Gajan se po činu převlékl do jiného oblečení, aby tak ztížil možnost svého odhalení. Po dopadení se přiznal. Uvedl, že užíval pervitin, měl abstinenční příznaky a potřeboval peníze na drogy. U plzeňského krajského soudu obvinil soudce ze lži a rasismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám