Hlavní obsah

Za pokus o vraždu mladík do vězení nepůjde, vrchní soud změnil trest na podmínku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sokolov

Tříletou podmínku uložil pražský vrchní soud 17letému Martinu Š. ze Sokolova, který loni v lednu třemi bodnými ranami nožem do zad vážně zranil 34letého muže. Zrušil tak původní rozsudek Krajského soudu v Plzni, který loni v říjnu mladíka poslal za pokus o vraždu na 2,5 roku do vězení.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle vrchního soudu mladík předem nedomyslel důsledky svého selhání, když se snažil pomoci opilému otci během rvačky.

K incidentu došlo během silvestrovské noci. Otec obžalovaného mladíka tehdy venku před jejich domem fyzicky napadl jiného muže. Mladík zareagoval na prosbu své matky, aby šel otci pomoci. Vzal si z domova nůž a během potyčky muže bez varování třikrát bodl do zad. Společně s otcem pak zraněného ponechali bez pomoci.

Třinácti bodnými ranami zabila bratra. Učebnicová nutná obrana, rozhodl Nejvyšší soud

Krimi

„Bez jakékoliv výzvy k ukončení potyčky bodl poškozeného třikrát do zad nožem s dvaceticentimetrovým ostřím jen proto, aby jej přiměl uvolnit silný stisk zubů, ve kterých poškozený sevřel prsty jeho otce,“ uvedl v prvotním rozsudku krajský soud.

Podle něj šlo o zjevné překročení nutné obrany, kdy upozornil především na to, že v daný moment poškozený neměl v ruce žádnou zbraň a otce mladistvého, který navíc potyčku sám započal, nepřevyšoval ani fyzickými parametry.

Chtěl ukončit rvačku

Vrchní soud sice konstatoval, že mladík bránil otce zcela nepřiměřeným způsobem, nicméně okolnosti, za kterých čin spáchal, výrazně snižují společenskou škodlivost jeho jednání.

Byla to nutná obrana, řekl soud a osvobodil muže, který ubodal svého otce

Krimi

„Chtěl ukončit rvačku svého otce, přičemž pomoc poskytl na přímou výzvu své matky, ke které má silný citový a ochranitelský vztah, jako ostatně k celé své rodině,“ stojí v rozhodnutí vrchního soudu.

Poukázal také na to, že mladíkovi nic nebránilo čin dokonat, přesto přestal na poškozeného útočit v okamžiku, kdy jeho otce pustil ze sevření.

„Přestože se mladistvý dopustil zvlášť závažného provinění a k fatálnímu následku nedošlo jen díky rychle poskytnuté zdravotní péči, k jeho nápravě přispěje podmíněné odnětí svobody s dohledem probačního úředníka. Teprve pokud by se ve tříleté zkušební době dopustil dalších násilností či záměrně nerespektoval společenská pravidla, pak by bylo namístě akcentovat represi,“ uzavřel vrchní soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám