Hlavní obsah

Za podvody si lékař odsedí dva a půl roku

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Naděje na osvobozující rozsudek vystřídalo v pondělí na lavici obžalovaných u Městského soudu v Brně zklamání ve tváři bývalého 42letého lékaře Václava Jordána. Toho soudci poslali za podvody při nakupování léků do věznice s ostrahou na dva a půl kroku. Podle rozsudku totiž v od května 2001 do března 2002 připravil tři zdravotní pojišťovny o více než dva a půl miliónu korun.

Článek

Společně s ním seděl na lavici obžalovaných i revizní lékař VZP Ivan Lorenc, ale toho soudci zprostili obžaloby. Podle soudu totiž nemohl vědět, že lékař Jordán popisuje zdravotní stav, který u pacientů nenastal. Mohl být podle soudců důslednější při kontrole, ale jeho pochybení není trestné.

Vymýšlel si i nádory, které pacienti neměli

"Bylo nepochybně prokázané, že obžalovaný Jordán předepisoval onkologicky nemocným pacientům lék eloxatin, který není v ČR registrovaný a dováží se na zvláštní požadavek přímo pro pacienta. Přitom v několika žádankách popsal takový zdravotní stav a metastázy v takovém rozsahu, které pacienti vůbec neměli. Od počátku jednal s úmyslem získat majetkový prospěch pro sebe," uvedl předseda senátu Petr Schlagmann.

Václav Jordán pracoval nejdříve v Masarykově onkologickém ústavu a posléze na onkologickém oddělení polikliniky v Zahradníkově ulici. Protože neměl atestaci na onkologa, ale pouze na gynekologa, měl nad sebou odborného garanta. Přesto dokázal požadovat po pojišťovnách léky, které mnohdy nebyly nutné. Když pak zahájila policie trestní stíhání, tak se pravděpodobně získaných léků sám zbavil a vyhodil je do lesa u Poličky na Svitavsku.

Pacientovi se zdála léčba podezřelá

Případ podivného léčení rozhýbal pacient Zdeněk S., který se u Jordána doléčoval po operaci nádoru tlustého střeva, kterému se nezdál způsob léčení a požádal Vojenskou zdravotní pojišťovnu o účet. "Rozčílilo mě, když jsem se dověděl, že ještě před zahájením podávání infuzí, jsem vyčerpal 250 tisíc korun," uvedl muž, který podal na Jordána trestní oznámení a celý případ rozhýbal.

Žalobce požadoval, aby soud Jordána potrestal i za pokus ublížení na zdraví, protože způsob některých aplikací léků byl nestandardní a také, aby mu soudci uložili zákaz výkonu povolání. "Pokus ublížení na zdraví se prokázat nepodařilo, byť podávání cytostatik doma je poněkud podivné. Zákaz povolání mu uložit nemá smysl, protože už byl vyloučen v České lékařské komory a nesmí v ČR vykonávat lékařskou praxi,"dodal předseda senátu.

Václav Jordán nyní pracuje v Německu, kde vykonává funkci pomocného zdravotnického personálu. Má právo podávat injekce a asistuje při operacích. Samostatnou práci však vykonávat nemůže ani tam. Právě Německo mohlo být místem, kde Jordán plánoval prodat vyzvednutá cytostatika, ale to se mu už nepodařilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám