Hlavní obsah

Za podvod s pozemkem dostal bývalý brněnský zastupitel opět podmínku

Brno

Městský soud v Brně v pondělí uložil 2,5 roku vězení s odkladem na tři roky bývalému zastupiteli městské části Brno-střed Tomáši Janu Otradovcovi (dříve TOP 09). Soud ho uznal vinným z podvodu, když na sebe neoprávněně převedl pozemek v brněnských Pisárkách, který patřil seniorovi z Vídně Georgu Bilkovi. Otradovec vinu popíral.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý brněnský zastupitel Tomáš Otradovec.

Článek

Městský soud mu stejný trest udělil už jednou, krajský soud ale rozhodnutí zrušil kvůli neúplným skutkovým zjištěním. Soud v novém jednání vyslechl znovu svědky i Bilka a udělil Otradovcovi stejný trest jako minule.

Zastupitel z Brna sám sobě neoprávněně daroval majetek rakouského seniora

Krimi

Podle obžaloby Otradovec před několika lety kontaktoval ve Vídni dnes více než devadesátiletého Bilka a nabídl mu pomoc při vyřízení dědictví po rodičích. Týkalo se pozemku.

Senior mu dal plnou moc, aby ho pro vyřízení dědictví zastupoval před úřady. Otradovec pozemek blízko svého bydliště pomohl Bilkovi získat. Potom ho ale na základě plné moci převedl na sebe darovací smlouvou. Soud v pondělí konstatoval, že tak učinil neoprávněně.

Skončil ve straně i jako zastupitel

Bilkovi slíbil Otradovec kolem 300 000 korun, podle soudu je ale hodnota pozemku 2,8 milionu korun. Senior s převodem nesouhlasil, podal trestní oznámení pro podvod a žalobu o určení vlastnictví.

Otradovec a Bilek vedli o zahradu i civilní řízení. Už dříve se obě strany dohodly, že pozemek bude napsán zpět na Bilka.

Otradovec už v minulosti ukončil členství v TOP 09. Zdůvodnil to tím, že nechce stranu poškozovat, přestože se cítí nevinný. V roce 2017 také rezignoval na funkci zastupitele Brna-středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám