Hlavní obsah

Za pobodání a vyhození muže z okna má jít na deset let do vězení

Praha

Eduard Klaga dostal za silvestrovskou vraždu svého hosta v pražském bytě deset let vězení. V úterý o tom rozhodl Městský soud v Praze. Podle obžaloby nejdříve Klaga svou oběť bodl do zad a poté ji vyhodil z okna, které bylo ve čtvrtém patře. Odsouzený vinu popírá a na místě se odvolal. Rozsudek tedy není pravomocný.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Eduard Klaga se radí se svým obhájcem

Článek

Čtyřiačtyřicetiletý Klaga si poslední noc loňského roku pozval na silvestrovskou oslavu do svého bytu v Petrské ulici dva bezdomovce, které potkal cestou z nevydařeného večírku. Jednoho z nich znal, druhého ne. Nejprve jim pouze nosil alkohol před dům, dvojice ho však nakonec přemluvila, aby ji pustil k sobě.

Muži popíjeli pivo, vodku a víno. Podle obžaloby se Klaga následně s hostem, kterého neznal, z neznámých důvodů pohádal a zlomil mu úderem hlavou nos. Potom ho prý uchopil pod krkem "do kravaty" a bodl jej nožem zezadu do pravého boku.

Šestačtyřicetiletý muž, který začal silně krvácet, se prý Klagovi vysmekl a snažil se zachránit útěkem na balkon, přičemž prorazil hlavou skleněnou výplň dveří. "Proskočil na balkon, aby se dostal z místa, kde byl napadán. Ovšem tím se dostal do smrtelné pasti," popsal státní zástupce Vladimír Mužík.

Spadl z patnáctimetrové výšky

Druhý bezdomovec později vypověděl, že Klaga vyšel za zraněným, jednou rukou jej vzal pod krkem a druhou ho strčil přes zábradlí. Pobodaný spadl z výšky 15 metrů na betonovou dlažbu dvora a zemřel.

Klaga tvrdí, že muž z okna vyskočil sám, soud tomu však neuvěřil. "Nezjistili jsme žádný důvod pro to, aby páchal sebevraždu. Byl spokojený, veselý, chystal se odjet domů na Slovensko," uvedl k oběti předseda soudního senátu Petr Novák.

K různým verzím pádu nebo skoku muže přes zábradlí se u soudu vyjadřoval přední expert na forenzní biomechaniku Jiří Straus. Za pomoci počítačových simulací dospěl k závěru, že podle polohy těla na dvoře muže musel někdo strčit. Klaga navíc propadl při testu na detektoru lži.

Senát Klagovi uložil trest na samé spodní hranici zákonné sazby a umístil jej do mírnější věznice s ostrahou. Obžalovaný byl v minulosti opakovaně odsouzen kvůli neplacení alimentů, násilný čin však doposud nespáchal. Svědci se shodli, že jak Klaga, tak i zemřelý byli obvykle nekonfliktní a neagresivní. Podle znalců však Klagova osobnost postupně chátrá kvůli nadměrnému pití alkoholu. Muž si není schopen udržet zaměstnání ani zachovat kvalitní vztah.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám