Hlavní obsah

Za párty bez roušek pokutovali hygienici nepravého

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V polovině července si vyzvedl na poště úřední dopis určený do vlastních rukou, kde byla jako odesílatel uvedena Krajská hygienická stanice v Plzni. Když 25letý mladík z Plzeňska otevřel obálku, zůstal stát s otevřenou pusou.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

V dopise si přečetl, že porušil protiepidemiologická opatření v době nouzového stavu a za to mu byla udělena bloková pokuta 1000 korun.

A protože si nebyl vědom žádného provinění, proti rozhodnutí hygieniků se odvolal a zároveň podal trestní oznámení. Dosavadní výsledky policejního vyšetřování ukazují, že se za něj zřejmě vydával pravý viník, který zneužil jeho osobní údaje.

Vše se točí kolem nelegální párty v pizzerii U Michala na šumavském Špičáku začátkem dubna. V té době platil zákaz konzumace jídel a pití ve vnitřních prostorách stravovacích zařízení a lidé museli nosit všude roušky.

Za porušení karantény dostala žena v Rakousku pokutu 31 tisíc korun

Koronavirus

Tehdy se v podniku sešla dvanáctičlenná parta mužů, kteří veškerá omezující nařízení ignorovali. Zasáhnout musela až policie, která zkontrolovala totožnost u všech přítomných a následně případ předala k vyřešení správnímu orgánu.

„V oznámení o uložení pokuty bylo napsáno, že jsem byl jeden z účastníků této sešlosti a choval se tam v rozporu s tehdy planým nařízením vlády. Tím jsem měl spáchat přestupek podle zákona o ochraně veřejného zdraví a jako sankci mám zaplatit tisíc korun,“ řekl Právu Martin, jehož celé jméno redakce zná, ale s ohledem na jeho přání ho nebude zveřejňovat.

Sestry si v letadle odmítly nasadit roušky, dostaly pokutu 1000 eur

Evropa

Podle svých slov vůbec netušil, co se děje. „Nikde na žádném večírku jsem tehdy nebyl. Vrtalo mi hlavou, jak na mě přišli. Měl jsem jediné vysvětlení – někdo zneužil moje osobní údaje a vydával se za mě. Jen jsem přemýšlel o tom, jak to dokázal. Občanku ani jiný doklad totožnosti jsem neztratil, “ pokračoval mladý muž.

Podal odpor. Hygiena pochybení odmítá

V tu chvíli si uvědomil vážnost situace a rozhodl se ji okamžitě řešit. „Jednak jsem nechtěl být spojován s nějakým průšvihem kolem koronaviru, a hlavně jsem byl vyděšený z toho, že moji identitu může někdo zneužít i v jiných situacích, kdy by to pro mě mohlo mít daleko horší následky. Ten člověk evidentně našel způsob, jak ze sebe udělat někoho jiného a nebýt přitom hned odhalen,“ vysvětlil Martin.

„Oznámení přestupku proběhlo lege artis,“ uvedla v reakci Jana Hejdová z krajské hygienické stanice se sídlem v Plzni. Všechny údaje z občanského průkazu včetně data i místa narození podle ní sedí, odmítla pochybení hygieniků.

Na Slovensku hrozí za porušení karantény pokuta přes 100 tisíc. Nákazu tam vozí i Češi

Koronavirus

S uložením pokuty muž nesouhlasil a využil opravného prostředku. „Proti rozhodnutí hygieny jsem podal odpor, kde jsem se snažil vysvětlit a doložit, že nejsem hříšník, za kterého mě mají. Takže to musí nyní projednat ve správním řízení. Do té doby doufám, že policisté záhadu objasní, a tím pro mě tahle nepříjemná záležitost skončí,“ uzavřel muž.

Jak Právo zjistilo, kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu neoprávněné nakládání s osobními údaji. Podle dobře informovaného zdroje už mají indicie, které by je mohly zavést k pachateli. „Jsme blízko tomu, celou hádanku rozluštit,“ dodal zdroj Práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám