Hlavní obsah

Za ochranu majetku zbraní důchodce do vězení nepůjde

– PLZEŇ
Právo, pab

Sedmdesátiletý invalidní důchodce Oldřich Doskočil z Plzně se už nebude muset strachovat, že za ochranu svého majetku půjde do vězení. Státní zástupce v úterý neuspěl o Krajského soudu v Plzni s odvoláním proti rozhodnutí plzeňské soudkyně Heleny Przybylové, která Doskočila loni v prosinci zprostila obžaloby z ublížení na zdraví.

Článek

Ten ve své chatě nastražil podomácku vyrobený samostříl, který zranil zloděje.

"Odvolání žalobce jsme zamítli a potvrdili rozsudek soudu prvního stupně," řekla Právu Marie Ungrová z krajského soudu. Doskočil se tak podle soudu provinil pouze tím, že si opatřil a přechovával zakázanou palnou zbraň. Od potrestání za nedovolené ozbrojování ale kvůli jeho vysokému věku, nemoci a bezúhonnosti upustil.

Státní zástupce Vladimír Círek své odvolání zdůvodnil tím, že "nežijeme na Divokém západě." "Co kdyby za kliku dveří u chaty vzalo například dítě? Mohlo by dojít k tragédii," uvedl po prvním rozsudku.

Doskočilovu chatu na samotě u Starého Plzence zloději nepřetržitě devastovali patnáct let. "Už jsem byl z toho zoufalý. Policisté nikoho nikdy nechytili. Nejdříve jsem sestrojil nástražný systém s plynovými projektily, který měl zloděje jen vylekat. A když ani to na ně neplatilo, dal jsem před patronu ocelové hroty a umístil samostříl do výšky nohou.

Všem příbuzným jsem o tom řekl. Nikdo jiný tam neměl co dělat," řekl důchodce. Když v listopadu 2005 vzal za kliku dveří 28letý Ladislav Grunza, který se chystal s kumpánem chatu prošmejdit, trefil ho vystřelený projektil do stehna

Reklama

Související témata:

Související články

Chatař se samostřílem byl obviněn

Šestasedmdesátiletého muže z Plzně, který chránil svoji chatu nastraženým střelným zařízením, obvinili plzeňští policisté z nedovoleného ozbrojování a ublížení...

Výběr článků

Načítám