Hlavní obsah

Za nenávistné komentáře u fotky školáků byl obviněn první člověk. Hrozí mu tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice

Za nenávistné komentáře na sociálních sítích pod fotografií žáků první třídy ze základní školy v teplických Proseticích obvinila frýdecko-místecká policie prvního člověka. Muži hrozí až tři roky vězení. Uvedla to v pondělí Česká televize. Do třídy chodí převážně romské, vietnamské a arabské děti. V případu policie prověřuje ještě dva podezřelé.

Foto: archív NÚV

Ilustrační foto

Článek

Fotografie dětí první třídy se loni na podzim objevila na stránkách místního Deníku, který zveřejňuje fotografie prvňáků i v jiných okresech. Poté se objevila i na sociálních sítích, kde někteří lidé začali děti označovat například za malé sebevražedné atentátníky. Diskutující také vtipkovali v souvislosti s tím, že škola sídlí v Plynárenské ulici a navrhovali poslat děti do plynu.

"Tam by sednul granát jak pr... na prkýnko," zněl další z mnoha komentářů. Výhrůžky směřovaly i proti učitelům a vedení školy.

"V této věci již bylo muži sděleno obvinění z trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Za toto jednání může být muž potrestán odnětím svobody v délce trvání od šesti měsíců až tři roky," řekla ČT policejní mluvčí Karolína Bělunková.

Jednání dalšího podezřelého policie nejdříve vyhodnotila jako přestupek a řešil ho přestupkový odbor tachovského městského úřadu. Dozorující státní zástupce ale nařídil vrátit případ zpět policii. Třetího podezřelého vyšetřovaného policií v Teplicích se dosud nepodařilo vyslechnout.

Případ vyvolal vlnu solidarity a podpory veřejnosti. Ve prospěch školy byly například založeny dvě sbírky.

Reklama

Související články

Policie vyšetřuje útoky na teplické školáky

Teplická policie se na základě podnětů z médií zabývá případem nenávistných komentářů směřovaných na prvňáky základní školy v teplické čtvrti Prosetice....

Výběr článků

Načítám