Hlavní obsah

Za nehodu při rallye na Plzeňsku nebude nikdo potrestán

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plasy
Aktualizováno

Za listopadovou nehodu v Horním Hradišti u Plas na severním Plzeňsku, kde během rallye vjelo závodní auto do diváků a zranilo čtyři dospělé a dvě děti, nebude nikdo potrestán. Po několikaměsíčním vyšetřování policie případ minulý týden odložila.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Policisté vyšetřování nehody odložili.

Článek

„Neshledal jsem trestní odpovědnost řidiče ani pořadatele,“ řekl Právu policejní vyšetřovatel Vít Charvát. Podle něho řidič závodního vozu jel na uzavřené trati, a to v rámci sportovní aktivity, což je podle trestního řádu okolnost vylučující protiprávnost.

„Trestní odpovědnost by nesl řidič jen v případě, pokud by porušil pravidla soutěže například tím, že by si zkrátil trať a v tom místě by došlo ke kolizi,“ vysvětlil Charvát. Jak řekl dále, policisté neprokázali porušení povinností ani u pořadatelů závodu.

„Zranění diváci se postavili před pevnou překážku, v tomto případě před stodolu, což bylo v rozporu s obecným doporučením...
Policejní vyšetřovatel Vít Charvát

„Zranění diváci se postavili před pevnou překážku, v tomto případě před stodolu, což bylo v rozporu s obecným doporučením, které pořadatelé vydali v příručce pro návštěvníky,“ sdělil vyšetřovatel. Přestože policie nikoho trestat nebude, poškození se mohou dožadovat náhrady škody v občansko-právním řízení.

Nehoda se stala vloni 14. listopadu během prvního dne poloamatérského Závodu Pongratz Rallye Kralovice, který se jel částečně po místních komunikacích a částečně po silnici třetí třídy [celá zpráva].

Vůz Volkswagen Golf 1.6 s dvojicí amatérských závodníků se dostal mimo trať a narazil do diváků.

Zranění utrpělo šest osob - tři muži ve věku 43, 50 a 67 let, žena ve věku 52 let a dvě děti, chlapci ve věku osm a 17 let. Podle mluvčí krajské záchranné služby Lenky Ptáčkové měl nejtěžší zranění starší manželský pár. Zranění dětí, jejich otce a dalšího muže označili záchranáři za středně těžké.

Podobná nehoda s tragickým koncem se stala tuto sobotu na Valašské rallye. Závodní automobil vyjel z trati, zabil dospělého muže a dva chlapce ve věku třináct a čtrnáct let. Okolnosti tragédie vyšetřují policisté. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám