Hlavní obsah

Za nehodu francouzského autobusu u Rokycan může mikrospánek

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Mikrospánek řidiče stál za havárií francouzského autobusu z loňského dubna na sjezdu z dálnice D5 u Rokycan. S tímto závěrem policisté po deseti měsících ukončili vyšetřování nehody, při které dva lidé zemřeli a dvě desítky cestujících skončily v nemocnici s různými zraněními od řezných ran až po otevřené zlomeniny. Právu to v úterý potvrdila rokycanská státní zástupkyně Ivana Dragúnová.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Nehoda u Rokycan si vyžádala dva lidské životy.

Článek

Podle ní policisté případ odložili, neboť viník nehody byl jednou z obětí nehody. „Stíhání je proto nepřípustné,“ vysvětlila žalobkyně. Za obecné ohrožení by francouzskému řidiči hrozilo až desetileté vězení.

„Řidič s největší pravděpodobností usnul za volantem. Soudní znalci vyloučili technickou závadu na autobusu a nezjistili nic, co by nasvědčovalo tomu, že řidiče postihla náhlá zdravotní příhoda. Nepotvrdilo se ani to, že by řidič strhnul autobus mimo komunikaci v reakci na nějakou nečekanou a nepředvídatelnou dopravní situaci,“ uvedla žalobkyně.

BEZ KOMENTÁŘE: U Rokycan havaroval autobus s dětmiVideo: Patrik Biskup, Právo

Podle ní si vlastní šetření vede i francouzská strana. „V rámci mezinárodní právní pomoci nás kolegové požádali o součinnost. Poskytli jsme jim některé materiály z našeho spisu,“ doplnila Dragúnová.

Autobus sjel v pondělí 8. dubna ráno z dálnice a zabořil se přední částí do svahu. Cestovalo v něm 41 lidí, z toho bylo 36 studentů víceletého lycea v Remeši. Na místě přišla o život patnáctiletá studentka, která si při nárazu zlomila vaz. Dalších 23 lidí odvezly sanitky do nemocnice, kde později zemřel na následky vnitřních zranění 57letý řidič. Ten byl zaměstnancem společnosti Champagne Mobilités, u které jezdil bez nehody 14 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám