Hlavní obsah

Za nebezpečnou skládku v Libčanech dostal podnikatel osm let

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Osmi lety vězení potrestal ve středu Krajský soud v Hradci Králové podnikatele Václava Etlíka. Podle rozsudku se dopustil trestných činů obecného ohrožení a nedovoleného nakládání s odpady.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Václav Etlík (vpravo) v soudní síni s advokátem Jiřím Slezákem.

Článek

Devětačtyřicetiletý Etlík provozoval sklad v Libčanech na Hradecku, kde policie předloni objevila stovky tun chemických jedů. Podle přivolaných expertů byly chemikálie uloženy v rozporu s platnými předpisy a hrozilo, že začnou vzájemně reagovat, čímž by mohl vzniknout výbuch, požár nebo chemický proces, při němž by bylo vážně ohroženo životní prostředí.

V loňském roce hradecký soud Etlíka potrestal 6,5 lety, pražský Vrchní soud ale letos v na jaře rozsudek zrušil a případ vrátil k doplnění důkazů. Jak při vyhlášení verdiktu uvedla předsedkyně senátu Jana Chládková, Etlík úmyslně porušoval předpisy, nebezpečné látky nechával ve skladu zakrývat komunálním odpadem či dopustil, aby v areálu byly chemické odpady zahrnovány zeminou.

„Byl si vědom rizik svého chování. Vznikl tak stav akutního nebezpečí pro zdraví a životy lidí, ohrožen byl majetek obce i občanů. Obžalovaný způsobil škodu velkého rozsahu,“ konstatovala Chládková.

Součástí rozsudku je i desetiletý zákaz činnosti ve firmách, zabývajících se hospodaření s odpady. Soud také uložil Etlíkovi povinnost uhradit veškeré náklady, které na likvidaci skladu vynaložily hradecký kraj, královéhradecký magistrát a obec Libčany. Jedná se o částku, přesahující 35 miliónů korun. Podle platné trestní sazby Etlíkovi hrozilo, že za mřížemi stráví až 15 let.

Verdikt není pravomocný, Etlík se proti němu okamžitě odvolal. „My jsme odpady likvidovali, pravidelně jsme je odváželi a jiné zase přiváželi. Existují k tomu řádné evidence. Nedokážu si vysvětlit, za co jsem byl potrestán,“ řekl.

„Vrchní soud požadoval důkaz, že hrozilo bezprostřední nebezpečí, a to podle mého názoru prokázáno nebylo. U odvolacího soudu očekávám příznivější rozhodnutí,“ doplnil jej obhájce Jiří Slezák.

Státní zástupce Jan Vodička se k rozsudku nevyjádřil. „Ohledně výše trestu soud v podstatě vyhověl mému návrhu. Mírně ale upravil popis skutku, proto jsem si ponechal lhůtu,“ uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám