Hlavní obsah

Za napadení soka v lásce pivním střepem zpřísnil soud trest na deset let

Praha

Za útok střepem z pivní lahve na soka v lásce v pražském Radotíně si Miloslav Mácha odpyká deset let ve vězení. Pražský vrchní soud mu tak v úterý o dva roky zpřísnil původní trest za pokus o vraždu. Rozhodnutí je pravomocné. Proti rozsudku lze podat dovolání k Nejvyššímu soudu, které však nemá odkladný účinek.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaný Miloslav Mácha u pražského městského soudu (archivní snímek)

Článek

Incident se stal loni v noci 29. června v Nýřanské ulici před prodejnou potravin, kde pracoval Mácha i jeho bývalá přítelkyně. Dívka se s Máchou rozešla několik dní předtím a Máchu rozčílilo, když ji uviděl sedět na chodníku před obchodem s jejich společným známým. Z tašky vyndal lahev od piva, rozbil ji o zem a rozběhl se k dvojici.

Podle obžaloby soka řízl do krku a obličeje. Pak ležícího zraněného muže kopal do hlavy i dalších částí těla, dokud mu v tom bývalá přítelkyně nezabránila. Dívka přivolala záchranku, která muže s částečně odříznutou částí ucha a s dalšími řeznými ranami převezla na chirurgii. Napadenému mladíkovi po útoku zůstaly jizvy na obličeji.

Proti rozsudku pražského městského soudu se odvolali žalobci i Mácha. Státní zástupkyně Kateřina Boudová nesouhlasila s příliš mírným původním trestem osmi let vězení, který byl uložen pod hranicí trestní sazby. Za pokus o vraždu hrozí deset až 18 let vězení. Žalobkyně mimo jiné argumentovala rozsudky z jiných podobných případů, v kterých soudy uložily přísnější tresty.

Musel si v tu chvíli být vědom, že může poškozenému způsobit smrt
soudce Michal Hodoušek

Svědci prý lhali

Máchův advokát naopak chtěl, aby byl původní rozsudek zrušen a případ se vrátil k novému projednání. Svého klienta hájil tím, že nebyli vyslechnuti někteří klíčoví svědci nebo že někteří lhali. Mácha před odvolacím soudem uvedl, že se napadení nikdy nemělo stát. „Udělal jsem chybu,“ řekl Mácha soudu. Tvrdil také, že chtěl protivníka jen vystrašit.

Soud vyhověl odvolání státní zástupkyně, Máchovo zamítl jako nedůvodné. Podle předsedy odvolacího trestního senátu Michala Hodouška se bezpečně prokázalo, že obžalovaný byl útočníkem, i to, že mířil střepem na krk poškozeného.

„Musel si v tu chvíli být vědom, že může poškozenému způsobit smrt, ke které mimochodem nedošlo jen náhodou,“ řekl Hodoušek při zdůvodnění rozsudku. Odvolací soud nezměnil původní rozhodnutí o vině, ale zpřísnil trest. Podle Hodouška totiž nebyly splněny důvody pro uložení mírnějšího trestu pod spodní hranicí trestní sazby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám