Hlavní obsah

Za nájemnou vraždu otčíma padly mírnější tresty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

S třináctiletým trestem v úterý od pražského vrchního soudu odešel čtyřiadvacetiletý František Hrubý. Byl definitivně odsouzen za to, že si najal dva muže, aby zavraždili jeho nevlastního otce. Odvolací senát tak zmírnil výjimečný trest 15,5 roku vězení, který Hrubému uložil plzeňský soud.

Foto: Josef Zajíc

INDUSTRAL Gallery Ostrava 20.5.2014: Erik Šille: Plavba Dunajov,2014.

Článek

Hrubého otčím, který je majitelem pohřební služby v Mariánských Lázních, útok přežil jenom náhodou.

Střelec Vlastimil Šebestík byl dnes odsouzen také k třináctiletému vězení. Třetí obžalovaný Marian Szitai, který s Šebestíkem šel do otčímova domu, vyvázl s šestnáctiměsíčním vězením za krádež a porušování domovní svobody. V domě odcizil peněženku s pěti tisíci korunami a kreditní kartou. Proti verdiktu plzeňského soudu se na rozdíl od Hrubého a Šebestíka neodvolal.

Klíčové svědectví postřeleného

Hrubý popírá obvinění, že si objednal vraždu. Tvrdil, že dal Šebestíkovi tip, aby nevlastního otce vykradl. "Z logiky věci vyplývá, že Šebestík jednal přímo a jednoznačně. Nešlo o krádež, ale o realizaci předchozí dohody, o usmrcení poškozeného," uvedl však předseda senátu.

Hlavním důkazem je svědectví postřeleného otčíma. Šebestík podle něj šel rovnou do ložnice, kde nebyl žádný trezor, rozsvítil a třikrát vystřelil. Hrubého staršího zasáhl dvakrát do hlavy a jednou do hrudníku. Osmačtyřicetiletý Hrubý utrpěl těžké poranění hlavy. Podařilo se mu dostat přes plot na silnici a stopnout auto, které ho odvezlo do nemocnice.

Podle pravomocného verdiktu Hrubý za nájemnou vraždu nabídl 300 000 korun.

Otčím: odpustil jsem mu

Zmírnění původních výjimečných trestů, Hrubý v Plzni dostal 15,5 a Šebestík 16 let vězení, vrchní soud zdůvodnil tím, že vražda nebyla dokonána.

Při hlavním líčení u plzeňského soudu byl přítomen i nevlastní otec Hrubého. Přesto, že si na něj jeho nevlastní syn najal vraha, uvedl, že vůči němu necítí zášť. "To víte, že jsem mu už odpustil," řekl po odchodu ze soudní síně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám