Hlavní obsah

Za mříže půjde gang, který likvidoval noční kluby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tresty v rozmezí od tří do devíti a půl roku si v Praze vysloužil osmičlenný mezinárodní gang, který na objednávku likvidoval noční kluby na Domažlicku.

Článek

Před senátem pražského vrchního soudu stanuli čtyři Češi, tři Bělorusové a jeden Moldavan. Podle pravomocného verdiktu se sedm obžalovaných dopustilo obecného ohrožení, loupeží, ublížení na zdraví, krádeží a nedovoleného ozbrojování. Údajný hlavní organizátor skupiny, dvaačtyřicetiletý Petr Kobes, byl ale zproštěn obžaloby v celém rozsahu.

Třiadvacetiletý Bělorus Andrej Panahajba má ve vězení strávit celkem 14,5 roku. Byl totiž již dříve odsouzen k 12,5 rokům za brutální vraždu, vrchní soud mu tedy jeho trest za likvidace nočních klubů o dva roky navýšil.

"Zamítli jsme všechna odvolání obžalovaných i státního zastupitelství a potvrdili jsme tak původní verdikt Krajského soudu v Plzni. Ztotožnili jsme se s jeho závěry s tím, že důkazy byly vyhodnoceny správně. Tresty se nám zdají být přiměřené," uvedl v pátek předseda odvolacího senátu Rudolf Tomašovič.

Cílem bylo zničit konkurenční podniky

Z osmičlenné skupiny zejména trojice Bělorusů podle soudu útočila na objednávku na noční kluby. Cílem prý byla snaha zničit konkurenční podniky. Jako organizátora žaloba vinila Kobese. Soudy ho ale osvobodily, protože proti němu neměly důkazy. Za objednavatele útoků i plátce odměny pro útočníky byl označen šestatřicetiletý Ján Kohút, který za své činy obdržel 9,5 roku.

Stejný trest dostal i osmatřicetiletý Bělorus Sjarhej Jafremenkav, o rok méně má ve vězení strávit šestatřicetiletý Moldavan Valeriu Redica. Čtyřicetiletý Bělorus Pjatro Sjomkin se sice podílel na útocích, zároveň ale vše ohlásil na policii a pomáhal usvědčit celý gang. Dostal jen čtyři roky. Dvacetiletý Jaroslav Kuneš půjde do vězení na pět let a dvaatřicetiletý Kamil Černý na tři roky.

První akcí skupiny byl útok na noční klub Pyramida v České Kubici na Domažlicku v říjnu 2002. Najatí cizinci na pokyn Kohúta a Redici zničili zařízení podniku baseballovými pálkami a objekt zapálili. V té době v něm bylo několik zaměstnanců. Dvě ženy se při útěku před plameny z prvního patra zranily. Jafremenkav navíc pálkou zranil barmana. V klubu napáchali násilníci škodu 630 000 korun. Za práci dostali od Kohúta 120 000 korun.

Další útoky směřovaly proti hotelu Belveder v Babyloně na Domažlicku, který se pachatelé snažili podpálit. Podařilo se jim to až na třetí pokus. Při jednom z útoků použili dokonce protitankový granát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám