Hlavní obsah

Za loupežnou vraždu seniorky jde muž na 25 let do vězení

Právo, ČTK, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Krajský soud ve Zlíně uložil v pondělí muži z Uherského Ostrohu na Slovácku výjimečný trest 25 let vězení za loupežnou vraždu devětasedmdesátileté ženy. Podle obžaloby devětatřicetiletý muž ženu napadl v únoru v jejím rodinném domě v Uherském Ostrohu a po činu následně stavení zapálil.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Devětatřicetiletému Pavlu Jurčekovi v pondělí senát krajského soudu uložil výjimečný trest za loupežnou vraždu bezbranné důchodkyně.

Článek

U soudu odmítl devětatřicetiletý Pavel Jurčeka vypovídat, jednou větou pouze konstatoval, že svého činu lituje. Rozsudek ještě není pravomocný, státní zástupce i obhájkyně si vzali lhůtu na odvolání.

K dopadení vraha stačilo kriminalistům pouhých šest dní. Při zadržení se muž navíc k vraždě doznal, potvrdil rovněž, že chtěl původně stařenku pouze okrást.

Ukradené peníze prohrál na automatech

Majitelka, která jako jedna z mála obyvatel Uherského Ostrohu muži důvěřovala, jej však přistihla ve chvíli, kdy v domě hledal cennosti a peníze. Ze strachu z prozrazení ji proto její známý začal škrtit, dokud neměl jistotu, že už nedýchá. Poté pokračoval v hledání hotovosti. V domě ukradl přes sto tisíc korun, které zřejmě v následujících dnech prohrál na automatech.

Při hledání peněz v domě rozházel několik skříní s oblečením a papíry. Některé věci hozené na přímotop po chvíli vzplály. Z objektu vraha dostal až hustý dým. Podle státního zástupce muž zřejmě založil požár úmyslně, aby po sobě zahladil stopy. Vzhledem k nedostatku důkazů však soud úmysl neprokázal.

Cestoval po Česku a Slovensku

Bezprostředně po činu pachatel z Uherského Ostrohu odjel a cestoval po republice a po Slovensku. „Byl to těžký soupeř, ale mapovali jsme každý jeho pohyb. I když sledování tak bylo ztížené,“ sdělil již dříve novinářům vrchní komisař krajské kriminálky ve Zlíně Jiří Jalůvka.

Pachatel měl podle policistů problémy se zákonem již dříve. Byl sedmkrát soudně trestaný za majetkovou i násilnou trestnou činnost. Navíc byl v poslední době nezaměstnaný a bez stálého příjmu.

Třetí loupežná vražda

Událost z Uherského Ostrohu je v poslední době již třetí loupežnou vraždou na starších osobách ve Zlínském kraji. Loni v říjnu připravil osmadvacetiletý muž v obci Březůvky na Zlínsku o život svou babičku. Soud mu za to v březnu pravomocně uložil 18,5 roku vězení.

Loni v listopadu se stal obětí loupežné vraždy dvaaosmdesátiletý senior, jehož tělo bylo nalezeno v rodinném domě v obci Mistřice na Slovácku. Z činu se u soudu zpovídají tři muži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám