Hlavní obsah

Za loupež a pokus o vraždu stráví mladíci 12 let ve vězení

Novinky, ČTK, Petra Konečná
Praha

Vrchní soud v Praze v úterý definitivně poslal 20letého Jana Heráka a o rok staršího Patrika Heraina za dvě loupežná přepadení a pokus o vraždu na 12 let do vězení. Mladíci v Havlíčkově Brodě oloupili dívku o zhruba 400 korun a o mobilní telefon za 3000 korun. Poté ji úmyslně shodili z mostu do řeky Sázavy. Dívka pád přežila, stále však trpí posttraumatickou stresovou poruchou.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Patrik Herain (vpředu) a Jan Herák v soudní síni.

Článek

Obhájci mladíků žádali o překvalifikování trestného činu pokusu o vraždu na ublížení na zdraví. Na druhou stranu státní zástupkyně požadoval pro oba přísnější tresty. K této možnosti se přiklonil i soudce Martin Zelenka. Byl přesvědčen, že Herain s Herákem museli být seznámení s následky svého jednání a dívku do vody shodili s úmyslem ji zabít. Potvrdil proto trest Krajského soud v Hradci Králové z letošního června. Rozsudek je již pravomocný. 

Mladíci se mimo jiné dopustili i jiné loupeže a to na nádraží v Ledči nad Sázavou, kde okradli prodavačku v kiosku. Ženě vzali cigarety a peníze v hodnotě přesahující osm tisíc korun. Prodavačce vyhrožovali nožem, ta nakonec utrpěla poranění na obou rukou a taktéž na bradě a krku. 

Herák s Herainem  jsou recidivisté

Oba lupič pocházejí ze severních Čech. V minulosti již byli několikrát trestaní a to především za majetkovou trestnou činnost. 

"Je mi líto, že jsem spáchal trestné činy. Neuvědomil jsem si následky," řekl Herain. U soudu jim přitížilo to, že se dívky nezeptali, zda umí plavat, a nesledovali, zda se vynoří z vody. "Dívku jsme sledovali," hájil se dnes Herák. "V okamžiku, kdy poškozenou přehodili přes zábradlí mostu, vykonali trestný čin," rozhodl soudce. Podle něj tak odvolací námitky nebyly na místě.

Matka Jana Heráka dokonce k soudu poslala dopis, v němž hájila svého syna. Tvrdila, že oba mladíci jednali nerozvážně a ve skutečnosti nikomu nechtěli ublížit. Trest odnětí svobody na 12 považovala za příliš krutý. Jejímu synovi by údajně více prospěla náprava v rodinném zázemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám