Hlavní obsah

Za krvavou nehodu potrestán šesti lety

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Na šest let za mříže poslal ve čtvrtek Okresní soud v Olomouci Roberta Vršanského z Bruntálu za to, že zavinil dopravní nehodu, při které letos v lednu v Samotiškách na Olomoucku přišli o život čtyři mladíci ve věku 18 až 22 let. Pátý leží v kritickém stavu v nemocnici.

Foto: produkce Mamma Mia!

Režisér Antonín Procházka s Helenou Vondráčkovou těsně po její premiéře v listopadu 2015.

Článek

Soud Vršanskému uložil i desetiletý zákaz řízení motorových vozidel a úhradu odškodného pozůstalým v celkové výši přesahující 2,9 miliónu korun.

"Vršanský z nedbalosti zavinil dopravní nehodu, když hrubě porušil zákonné normy. Trest v druhé polovině trestní sazby, která činí tři až deset roků, je proto podle našeho názoru přiměřený," řekl ve zdůvodnění rozsudku předseda senátu František Neplech.

Žádal poloviční trest

Vršanský, který se prostřednictvím své obhájkyně domáhal maximálně tříletého nepodmíněného trestu, i státní zástupce, ten pro obžalovaného požadoval sedmileté vězení, si ponechali lhůtu na odvolání. K verdiktu se ani jeden nevyjádřil. Vršanský se ze soudní síně bleskově vypařil, zatímco státní zástupce, jak vysvětlil, počká na písemné zdůvodnění rozsudku. Na rozsudek nereagovali ani pozůstalí poškozených.

"Nezlobte se, nemůžeme," svorně všichni tvrdili vesměs se slzami v očích. Tragédie se stala 19. ledna. Vršanský, který řídil vozidlo Octavia, jak vyplynulo u soudu, se při vjezdu do obce nevěnoval plně řízení, nerespektoval povolenou rychlost ani dopravní značení. Přes "stopku" nedal přednost v jízdě Škodě 130, ve které byla pětice mladých lidí.

Škodovka skončila na střeše

Čelně narazil do jejich levého boku, přičemž v důsledku rotace následovaly čtyři vzájemné nárazy a poté se škodovka převrátila na střechu. Zatímco Vršanský a jeho spolujezdkyně, manželka Lucie, vyvázli z nehody bez zranění, čtyři mladíci na místě zemřeli a pátý stále bojuje o život. "Jeho stav je však blízký smrti," konstatoval Neplech.

"Projížděl jsem obcí maximálně šedesátkou. Všude kolem silnice jsou stromy a tedy i stín. Když jsem v něm vjížděl na křižovatku, oslnilo mě slunce. Snažil jsem se upravit stínítko a v tom okamžiku jsem uviděl stopku i zprava přijíždějící vozidlo. Pak jsem stačil už jen strhnout volant vlevo ve snaze zabránit nejhoršímu. Co bylo dál, k tomu se nedokáži vyjádřit. Byl to hrozný fofr," vypověděl Vršanský v srpnu u soudu, kdy byl proces zahájen.

Podle soudního znalce ale obcí projížděl rychlostí v rozmezí od 73 do 78 kilometrů v hodině. "Kdyby respektoval dopravní značení a jel padesátikilometrovou rychlostí, nehoda by se nestala a to za situace, kdyby byl skutečně oslněn, což není vyloučené," konstatoval znalec.

Nehody lituje

"Chtěl bych se pozůstalým omluvit. Strašně jsem jim ublížil. Nemělo se to stát. Totéž platí o mé rodině. Zničil jsem úplně všechno," pronesl ve své závěrečné řeči chvějícím se hlasem Vršanský. Jeho lítost však podle zástupce jednoho z pozůstalých Michala Marcinky přišla pozdě.

"Očekávali jsme, že nějak zareaguje. To se však nestalo. Až týden před dnešním jednáním dostali omluvný dopis od jeho advokátky a jakési peníze bez jakéhokoliv průvodního dopisu či vysvětlení," uvedl Marcinka.

"Můj klient dostal zhruba 200 tisíc od pojišťovny, které mezi pozůstalé rozdělil a poštou jim je poslal," konstatovala advokátka Vršanského, která jeho netečnost vysvětlovala tím, že pozůstalé nekontaktoval mj. i na její doporučení. "Atmosféra byla přece jen dost dusná," dodala advokátka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám