Hlavní obsah

Za křivé obvinění policisty musí zaplatit pokutu

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ROKYCANY

Jedenáct tisíc korun musí podle středečního verdiktu rokycanského soudu zaplatit sedmačtyřicetiletá Eva Černá jako trest za to, že před šesti lety křivě nařkla z úplatkářství bývalého šéfa dopravních policistů v Rokycanech Pavla Lehkého. Napsala na něho anonym, že je zkorumpovaný a dopis poslala jeho nadřízeným.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační fotografie

Článek

Soud ji shledal vinnou z trestného činu křivého obvinění a pokud pokutu nezaplatí, hrozí jí tři měsíce vězení.

"Poslala ručně psaný anonymní dopis na Západočeskou policejní správu do Plzně, ve kterém uvedla, že major Lehký si nechal přislíbit úplatek za přednostní zaevidování motorového vozidla. K tomu připojila ústřižek složenky na 1500 korun adresovaný do bydliště Lehkého a jako odesílatele uvedla smyšlené jméno a adresu. Policista peníze ihned po doručení odevzdal a informoval nadřízené," řekla soudkyně Jana Sládková.

Prozradil ji grafologický rozbor

Že pisatelkou anonymu je Černá, která se tím chtěla policistovi údajně pomstít za to, že odmítl instalovat dopravní značku parkoviště před jejím novinovým stánkem, zjistili kriminalisté později.

Soud podle Sládkové vycházel především z grafologického posudku. "Zajistili jsme u obžalované v bydlišti řadu listin s ručním písmem a rovněž jsme si vyžádali u Živnostenského úřadu listiny, kde se vyskytovalo její ruční písmo. To vše jsme předali soudní znalkyni, aby měla dostatek srovnávacího materiálu," pokračovala Sládková.

Kriminalistická expertka ručního písma Václava Musilová před soudem potvrdila, že pisatelem anonymu byla Černá. Ta ale od začátku autorství dopisu popírala.

Případem se zabýval Ústavní soud

Černou za křivé obvinění rokycanský soud potrestal už v dubnu 1999. Rozsudek potvrdil i v odvolacím řízení plzeňský krajský soud. Ústavní soud v Brně ale rozsudky zrušil s tím, že domovní prohlídka u Černé byla ze strany policie nezákonná a nařídil nové projednávání případu. Nyní na žádost rokycanského soudu policisté zajistili písemnosti k porovnání v bytě Černé v souladu se zákonem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám