Hlavní obsah

Za krádeže na hřbitově v Terezíně si zloději odsedí dohromady 12 let

Právo, Novinky, Karel Otcovský
Litoměřice
Aktualizováno

Dohromady na dvanáct let poslal v pondělí litoměřický okresní soud do vězení tři muže, kteří loni v dubnu odcizili z hrobů na Národním hřbitově v Terezíně bronzové destičky se jmény obětí nacismu. Libor Mirga stráví za mřížemi 4,5 roku, Miroslav Daňo o půl roku méně a Peter Hricko 3,5 roku. Dva z odsouzených jsou na útěku.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Poničené náhrobky na terezínském hřbitově

Článek

Obžalovaní si rozsudek osobně nevyslechli. Daňo se omluvil pro nemoc, jeho komplicové po propuštění z vazby utekli před spravedlností do zahraničí. Podle policie žijí s rodinami v Londýně. Soudce Jaroslav Svoboda vedl v jejich případě řízení proti uprchlým. 

Obhájce, kteří se snažili zpochybnit role svých klientů při krádeži i výši způsobené škody, si ponechali lhůtu na odvolání. Stejně se zachoval státní zástupce.  

Z odsouzených vypovídal před soudem při zahájení procesu pouze Daňo. Trval na tom, že se na krádeži přímo nepodílel. Pouze prý odvezl destičky vlastním autem do sběrny v Nehasicích na Lounsku. Mirga s Hrickem při výpovědi na policii uvedli, že v Terezíně nikdy nebyli a s krádeží nemají nic společného.  

Pachatelé přivezli do sběrny v sedmi hadrových pytlích mezi 11. a 16. dubnem ve dvou etapách dohromady 827 již rozlámaných destiček o váze zhruba 700 kilogramů. Ty později dosud neznámý pachatel ze dvora sběrny odcizil. Na tom se před soudem shodli majitel sběrny i zaměstnanec, který bronz od zlodějů vykoupil.  

Proces měl původně začít letos v březnu, tehdy se ale k soudu nedostavil ani jeden z obžalovaných. Soudce proto na ně vydal zatykače. Zadržen a do vazby umístěn byl ale jen Daňo, soudce proto odročil i květnové líčení. Hlavní líčení se mu podařilo zahájit až na třetí pokus 1. července. Daňo se tehdy dostavil přesto, že ho Krajský soud několik dní před tím pustil z vazby a hrozilo tedy, že se k soudu nedostaví.

Škody a bezpečnostní opatření: celkem 3,5 miliónu

Daňo a jeho kumpáni způsobili správci hřbitova Památníku Terezín škodu ve výši 1,7 miliónu korun. Ze sběrny ukradené tabulky se dodnes nepodařilo najít. 

Několik dní po krádeži zadrželi policisté Daňa, po jeho komplicích pátrali další tři měsíce. Všichni obvinění skončili ve vazbě, odkud byli na sklonku září propuštěni po ukončení policejního vyšetřování.  

Kvůli krádežím byla následně na hřbitově zavedena bezpečnostní opatření za 1,8 miliónu korun. Ta zahrnují kromě kamerového systému i osvětlení areálu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám