Hlavní obsah

Za krádež na Domažlicku budou běžence stíhat jako uprchlého, zmizel z azylového tábora

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Jako uprchlého bude česká policie stíhat iráckého běžence za krádež kasírtašky s téměř 70 tisíci korunami v nočním klubu ve Folmavě na Domažlicku. Devatenáctiletý Abdullah Hussein totiž zmizel z azylového tábora v německém Vietachu, kde byl naposledy registrován.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Dozvěděli jsme se o tom od tamních policistů poté, co jsme je požádali, aby nám v rámci právní pomoci zajistili úkony trestního řízení,“ sdělil Právu šéf domažlické policie Lubomír Martinec. Šlo hlavně o to, předat podezřelému papír s obviněním a vyslechnout ho.

„Za této situace bude panu Husseinovi soudem ustanovený obhájce, kterému pak doručíme usnesení o zahájení trestního stíhání a povede se řízení proti uprchlému,“ sdělila Právu státní zástupkyně Markéta Šloufová, která vyšetřování případu dozoruje.

Podle ní na něj bude v případě odsouzení a uložení nepodmíněného trestu vydán mezinárodní zatykač.

Iráčan je vedený v policejní databázi hledaných osob. Podle popisu je vysoký mezi 170 až 190 centimetry, střední postavy a má hnědočerné vlasy. Více údajů o něm v pátrání není, chybí i jeho portrétová fotografie.

Ujížděl taxíkem

Hussein společně s dalšími dvěma krajany vyrazili letos v lednu do nočního klubu za zábavou.

„Devatenáctiletý mladík krátce před třetí hodinou ranní odcizil z neuzamčené zásuvky za barem peněženku s finanční hotovostí 2500 eur (68 000 Kč – pozn. red.),“ uvedla policistka Dagmar Brožová.

Poté všichni tři cizinci sedli do taxíku a ujížděli zpátky přes hranice. Barman mezitím krádež zjistil a zavolal taxikáři, který už byl s pasažéry v Německu.

„Otočil se a jel s nimi zpátky, přičemž pachatel, který měl u sebe odcizenou kasírtašku, z auta vyskočil,“ doplnila Brožová s tím, že německá policie ho obratem zadržela.

Peníze za dávky

„Akorát jsem dojel těsně za hranice, když mi volali, abych se vrátil do Čech, že jeden z těch tří ukradl v klubu kasírtašku. Když jsem auto obrátil, spolujezdec na přední sedačce otevřel dveře a vyskočil ven. Ostatní na mě spustili, co to má znamenat. Tak jsem dělal blbýho a pořádně šlápl na plyn,“ popisoval cestu taxikář.

Dvojici Iráčanů dovezl do klubu a předal policii. S majitelem nočního podniku se hned vydali do Německa hledat uprchlíka, který byl tím zlodějem.

„Oznámili jsme to ve Furthu a do hodiny ho tam chytili. Honilo ho nějakých třicet policejních aut,“ dodal taxikář s tím, že trojice běženců utratila za pobavení ve Folmavě téměř dva tisíce eur, které jim byly vyplaceny jako sociální dávky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám