Hlavní obsah

Za hrozbu otrávením dětských přesnídávek potvrdil soud muži 8,5 roku

Právo, Novinky, Petr Nový, Petr Marek
Olomouc

Vrchní soud v Olomouci (VS) v úterý potvrdil 46letému Jiřímu Adamovi z Jihlavy trest ve výši 8,5 roku vězení. Podle verdiktu vydíral potravinářskou firmu Hamé, když jí posílal dopisy a e-maily, v nichž požadoval 200 tisíc eur (asi pět miliónů korun). Později svůj požadavek ještě zvýšil na téměř osm miliónů.

Foto: Petr Marek, Právo

Jiří Adam u Vrchního soudu v Olomouci

Článek

V opačném případě vyhrožoval otrávením výrobků firmy, například dětských přesnídávek. Adam se odvolal proti stejnému rozsudku, který mu dříve uložil Krajský soud ve Zlíně.

Adam firmu vydíral od listopadu 2009 do konce letošního ledna, když jí zaslal zprávy s finančními požadavky. Na důkaz, že výhrůžky myslí vážně, poslal do firmy jednu přesnídávku, do které nasypal čtyři rozdrcené prášky s látkou používanou na léčbu nespavosti (hypnotika).

„Je třeba vidět vysoký stupeň společenské nebezpečnosti. Vždyť firma vyráběla a distribuovala potravinové výrobky mimo jiné i pro děti do širokého obchodního řetězce.
mluvčí soudu Petr Angyalossy

Množství obsažené v otrávené dětské výživě znalci označili za velmi vysoké s tím, že může způsobit vážné zdravotní problémy a u dětí téměř jistou smrt. Firma, která odeslala na obžalovaným uvedený účet jen 2000 eur, se ihned obrátila na policii.

U VS se Adam domáhal uložení mírnějšího trestu. Krajský soud podle něj nedostatečně hodnotil polehčující okolnosti, tedy že se doznal, napomáhal při objasnění své trestné činnosti, svého jednání litoval a omluvil se. Hájil se i tím, že své výhrůžky nemyslel vážně, rozhodně by je nezrealizoval, neboť neměl v úmyslu komukoliv fakticky ublížit.

Vrchní soud ale jeho argumenty neakceptoval. „Je třeba vidět vysoký stupeň společenské nebezpečnosti obžalovaného. Vždyť firma vyráběla a distribuovala potravinové výrobky mimo jiné i pro děti do širokého obchodního řetězce. Sazba je zde pět až dvanáct let, takže těch osm a půl roku je přiměřených,“ vysvětlil Právu mluvčí VS v Olomouci Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám