Hlavní obsah

Za dvojnásobnou vraždu na střelnici padly doživotní tresty

Novinky, Patrik Biskup
PLZEŇ

Za dvojnásobnou vraždu na střelnici v Mariánských Lázních poslal ve čtvrtek plzeňský krajský soud na doživotí 25letého Tomáše Kilhofa z Ostrova na Karlovarsku a o dva roky mladšího Pavla Nováka z Lounska. Podle posudku psychologů je možnost nápravy obou mladíků nulová.

Foto: Martin Tesařík

Také letos vystoupí Luboš Šaman Holzer.

Článek

Podle soudu oba muži vnikli v červnu 2001 do střelnice, aby získali peníze a zbraně. Na dvaapadesátiletého majitele střelnice Pavla Pátka vypálili 16 výstřelů a třemi ranami zabili i mistryni republiky ve střelbě, pětadvacetiletou Petru Keilovou.

Ze střelnice si odnesli deset pistolí za zhruba 100 000 korun a 200 000 korun v hotovosti. Zbraně ani peníze se ale u nich nenašly. Oba mladí muži, kteří v době vraždy vykonávali základní vojenskou službu ve Velké Hleďsebi na Chebsku, byli již dříve trestaní.

Mladíci se k vraždě nikdy nepřiznali a u soudu odmítli vypovídat. Nepřímo je ale usvědčil bývalý voják, který s nimi sloužil u stejného útvaru a jemuž se prý mladší z obžalovaných s vraždou svěřil.

"Shromážděné důkazy, které předložila žalující strana a které si obstaral i soud, tvoří logický řetěz a není důvodu zpochybňovat vinu obou obžalovaných. Nic na tom nemění ani skutečnost, že policie nenašla ani vražednou zbraň, ani zcizené peníze," řekl soudce Zdeněk Minařík. "Možnost nápravy obou mužů je podle vyjádření znalců z oboru psychologie a psychiatrie nulová," dodal.

Podle Minaříka se jedná o čin s vysokou společenskou nebezpečností spáchaný zvlášť brutálním způsobem, který ukazuje na neúctu k lidskému životu obou pachatelů.

"Očekával jsme od obžalovaných snahu tak závažné obvinění zvrátit, jejich výpovědí ale svým postojem se o to ani nepokusili," řekl soudce.

Oba obžalovaní, kteří byli v minulosti odsouzeni za jinou trestnou činnost, se pro verdiktu na místě odvolali. Rozsudek vyslechli bez mrknutí oka, u Nováka byly ale při odchodu se soudní síně přece jen patrné slzy.

Reklama

Výběr článků

Načítám