Hlavní obsah

Za brutální vraždu barmanky v Jiříkově dostal 19 let vězení

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Za vraždu barmanky v Jiříkově na Děčínsku potrestal v pondělí Krajský soud v Ústí nad Labem 25letého Lukáše Siváka 19 lety vězení ve věznici se zvýšenou ostrahou. Mladou ženu ubodal letos v únoru 31 ranami nožem. Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupce i obhájce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Lukáš Sivák před Krajským soudem v Ústí nad Labem

Článek

Podle obžaloby vraždil Sivák nožem, který si s sebou přinesl. Většina ran mířila na hlavu, krk a trup. Smrtelná byla rána do srdce. „Oběť se bránila, měla rány na rukou. Zranění svědčí o prožívání trýznivých a bolestivých útrap,“ uvedl státní zástupce Vladimír Jan. S jeho tvrzením se ztotožnil i soud.

Sivák se hájil tím, že měl s mladou barmankou milostný vztah, žena ho ale chtěla odhalit. Jeho obhajobě ale soudce neuvěřil. Podle znalkyně v oboru psychologie by podobný vztah byl málo pravděpodobný, protože žena měla čerstvý vztah se svým přítelem a neměla důvod z něj utíkat.

Na muže se vztahovala amnestie 

Sivák vypovídal jen v přípravném řízení, kde svůj čin doznal, u soudu hovořit odmítl. Z místa měl ukrást batoh oběti, její telefon, pokladničku s 12 tisíci korunami a záznamové zařízení.

Policii nejprve řekl, že věci hodil do nedalekého rybníka, ten ale byl zamrzlý. Poté výpověď změnil a uvedl, že je někde zakopal, ale odmítl říct kde. „Vzal jsem to proto, že jsem chtěl, aby to vypadalo, že tam někdo kradl,“ uvedl Sivák ve výpovědi. Policie nakonec našla ukradené věci zakopané v lese u Krupky na Teplicku.

Odsouzený muž byl už několikrát trestán, ale vztahovala se na něj prezidentská amnestie. „Polehčuje mu dílčí částečné přiznání, nelze ho ale přeceňovat,“ uvedl soudce Ondřej Peřich.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám