Hlavní obsah

Za brutální útok psů na dítě soud chovateli trest odpustil

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Pořádný kámen ze srdce musel spadnout Václavu Kroupovi z Janovic nad Úhlavou, když si ve středu u Krajského soudu v Plzni vyslechl rozsudek, podle kterého nebude potrestán za to, že mu utekli psi a vážně zranili malé dítě.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Chovatel psů Václav Kroupa u soudu

Článek

Původně dostal chovatel drátosrstých ohařů za těžkou újmu na zdraví šest měsíců vězení s podmíněným odkladem na rok. Loňský rozsudek klatovského okresního soudu ale nyní odvolací soud zrušil a rozhodl znovu. „A to tak, že upustil od potrestání obžalovaného,“ potvrdila mluvčí plzeňského krajského soudu Alexandra Vaňková.

Soud využil ustanovení trestního řádu, které umožňuje prominout trest, jestliže vzhledem k povaze a závažnosti spáchaného přečinu a k dosavadnímu životu pachatele lze důvodně očekávat, že již pouhé projednání věci před soudem postačí k jeho nápravě a ochraně společnosti.

Nikdy na nikoho ani nezavrčeli. Někdo je musel vyprovokovat.
obžalovaný

Obžalovaný musí zároveň nad svým jednáním projevit lítost a účinnou snahu po nápravě. To vše podle odvolacího soudu Kroupa splnil, teď se na něj hledí, jako by nebyl trestaný.

Měl strženou kůži

K smutné události došlo loni v srpnu, kdy Kroupovi utekli z kotců dva ohaři a napadli šestiletého chlapce, kterého málem rozsápali. Malý Tadeáš skončil v nemocnici. Z lékařské zprávy vyplývá, že chlapec měl téměř po celém těle strženou kůži, hluboké tržné rány, a dokonce mu psi ukousli i část stehenního svalu.

„Každý den mu musím mazat rány. Lékaři nás upozornili na to, že jak bude Tadeáš růst, tak se mu bude trhat kůže. V podstatě nám oznámili, že kluk bude mít trvalé následky,“ řekla soudu chlapcova matka. Podle ní má teď Tadeáš panickou hrůzu ze psů. „Když je někde venku vidí, tak mě chytne za ruku a táhne mě pryč,“ dodala.

Kroupa svoji vinu uznal. „Velmi toho lituju,“ uvedl sklesle před soudem.

Jak se ale psi dostali z klecí, které má umístěné na oploceném pozemku, si prý nedokáže vysvětlit. „Někdo je musel pustit. Nechal jsem se zavřít do kotce a zkoušel lomcovat mříží. Bezpečnostní kolík sám nevyskočil,“ hájil se. Připustil, že když už byli venku z kotce, nebyl pak pro ně problém přeskočit plot zahrady.

Zaplatil odškodné

Podle něho oba uprchlíci, šestiletý Alex a o rok starší Bona, nebyli agresivní vůči lidem. „Nikdy na nikoho ani nezavrčeli. Někdo je musel vyprovokovat. Ve zkoušce na poslušnost dostali nejvyšší možnou známku,“ pokračoval chovatel. Zároveň ale přiznal, že mu psi v minulosti už několikrát utekli. „Nikomu ale neublížili,“ dodal.

Tadeáše podle svědků vlekli psi několik desítek metrů po zemi a kousali do něho. „Je nutné si uvědomit, že dítě bylo napadeno způsobem, který mu kromě bolestivého prožitku přinesl i psychické stresy,“ upozornil klatovský soudce Jaromír Veselý při odůvodnění původního rozsudku. Upozornil také na to, že chovateli psi utekli opakovaně.

Kroupa se s rodiči zraněného dítěte dohodl na finančním odškodnění. „Minulý týden jim zaplatil 200 tisíc korun,“ potvrdil jeho advokát s tím, že je připraven uhradit i léčebné výlohy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám