Hlavní obsah

Za brutální napadení Romů dostal mladík tři roky

Právo, Petr Marek
JESENÍK

Na tři roky do věznice s ostrahou poslal ve čtvrtek senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě Martina Jaše (23) za brutální napadení romského páru. O osmnáct měsíců mu tak snížil trest, který mu vyměřil Okresní soud (OS) v Jeseníku.

Článek

Dva Jašovi komplice odvolací krajský soud definitivně potrestal již letos v červnu. Martinu Stiskalovi uložil tříletý podmíněný trest a Petrovi Blajzemu tři roky a tři měsíce do věznice s ostrahou. U Stiskaly krajský soud přihlédl k tomu, že mladík má dosud čistý trestní rejstřík. Trest mu byl podmíněně odložen na dobu čtyř let za vyslovení dohledu.

Případ Jaše, jemuž jesenický okresní soud původně uložil za napadení romského páru 4,5 roku vězení (mladík se odvolal), tehdy odvolací soud vyloučil kvůli jeho dlouhodobé hospitalizaci. Fakticky si ale Jaš za mřížemi odsedí čtyři roky a dva měsíce.

Žena po útoku oslepla

"Jesenický soud mu vyměřil souhrnný trest, do kterého zahrnul čtrnáct měsíců, které mu uložil už dříve za jinou, rovněž násilnou trestnou činnost. Takový postup je však nezákonný a tak jsme dřívější trest nyní museli odečíst. Jaš ho ale musí vykonat bez ohledu na dnešní verdikt," vysvětlil předseda senátu olomouckého KS Jindřich Bayer.

Trojice mladíků Romy brutálně napadla 28. června 2003 v jejich domě, kam vnikla pod záminkou, že jsou policisté. Těhotnou ženu zasáhli dlažební kostkou do oka a muže pořezali. Zatímco muž se později ze zranění zotavil, ženě zůstaly trvalé následky. Na oko oslepla. Podle soudu mladíci jednali v přímém úmyslu.

Zprvu podmíněný trest

Jesenický okresní soud útočníky poprvé potrestal v lednu 2004, kdy jim uložil podmíněné tresty. Rozhodnutí soudu tehdy vyvolalo mezi veřejností vlnu nevole. Rozhořčeni byli zejména Romové, ale o kauzu se zajímali i politici. Případ poté vrátil do Jeseníku zpět krajský soud kvůli doplnění znaleckých posudků. Právě nově přizvaný znalec Ilja Šín před soudem uvedl, že žena utrpěla trvalé následky. Nepomohla by jí podle něj ani okamžitá operace. Mladíci byli proto obžalováni místo původního pokusu z ublížení na zdraví z toho, že ženě úmyslně způsobili těžkou újmu na zdraví.

Jaš u KS požadoval, aby byl jeho případ vrácen okresnímu soudu k novému projednání. Soudu prostřednictvím svého advokáta totiž předložil prohlášení, v němž spolu s Blajzem tvrdili, že poškozenou zranil Stiskala. "Kryli jsme ho. Když ale dostal podmínku a Blajze ne, rozhodli jsme se říct pravdu," stálo mj. ve zmíněném dokumentu. KS to však neakceptoval.

Spor o rasový podtext

"Zásadní prohlášení přichází až po třech letech. Navíc ani poškozená nikdy jednoznačně neřekla, kdo ji zranil. Mladíci jednali společně, a proto musí být společná i odpovědnost," řekl k tomu soudce Bayer a zároveň se ostře ohradil proti tvrzení zmocněnkyně poškozených Romů Zdeňky Polákové, která tresty označila za příliš mírné s tím, že v nich nebyl zohledněn rasový podtext. "Kdyby tomu tak nebylo, vypadaly by jinak," zdůraznil Bayer.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám