Hlavní obsah

Za bodnutí hosta baru do srdce dostal útočník 13,5 roku vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud v pátek uložil 13,5 roku vězení a desetiletý zákaz pobytu v hlavním městě Filipu Plíhalovi, který bodl loni v létě do srdce jednoho z hostů baru Tsunami na Černém Mostě. Plíhal byl v minulosti už desetkrát soudně trestán, zatím ale nikdy za násilné skutky. Rozhodnutí není pravomocné.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Předseda soudního senátu zdůraznil, že útok byl zcela nepochopitelný, nepřiměřený a nepřípustný. Svou vinu Plíhal přiznává, ale proti výroku o trestu se na místě odvolal.

„Tato trestní věc je svým způsobem totálně atypická. Nepamatujeme si, že bychom tu měli situaci, kdy by došlo k přetětí věnčité tepny a bylo to kvalifikováno jen jako pokus vraždy. K dokonání jednání nedošlo velkou, obrovskou náhodou, na kterou pan obžalovaný neměl žádný vliv,” konstatoval soudce Jaroslav Pytloun.

Incident se stal 17. srpna v podvečer na předzahrádce baru v ulici Kpt. Stránského. Podle obžaloby se Plíhal s později napadeným mužem nejprve pohádal a poté si pod lživou záminkou vypůjčil od obsluhy kuchyňský nůž dlouhý 26 centimetrů. Svého protivníka prý strhl k sobě, otočil ho a se slovy „a co říkáš tomuhle, já tě zabiju, mně je to jedno” ho velkou silou bodl do hrudníku.

Osmkrát ve vězení

Když muž upadl na zem, Plíhal se ho prý ještě nejméně dvakrát pokusil bodnout, napadený se ale dokázal ubránit a Plíhala poté odstrčil svědek incidentu. Zranění pobodaného muže bylo velmi vážné, útočník ho totiž trefil přímo do srdce a přeťal mu věnčitou tepnu. Muž krvácel do osrdečníku a do hrudní dutiny.

Podle soudních znalců je „v podstatě zázrak”, že díky rychlému zásahu svědků a specializované pomoci lékařů z vinohradské nemocnice přežil.

Za pokus o vraždu hrozilo třicetiletému Plíhalovi až 18 let za mřížemi. Svou vinu přiznává, avšak proti výroku o trestu se na místě odvolal. Jeho advokát pro něj požadoval trest na spodní, tedy desetileté hranici sazby, případně ještě nižší. To ale Pytlounův senát odmítl i vzhledem k Plíhalově bohaté trestní minulosti.

„Osmkrát seděl a z basy naposledy vyšel v září 2012, takže to jeho slušné vychování mu nevydrželo ani tři roky. Šancí už v životě dostal obrovské množství. Jeho jednání má navíc stupňující se charakter,” podotkl soudce. „Hlavní město Praha má dostatek svých delikventů, nepotřebuje, aby tu žili další takoví jedinci,” dodal k zákazu pobytu.

Reklama

Výběr článků

Načítám