Hlavní obsah

Za bodnutí a útok popelníkem dostal muž 12,5 roku

Právo, Petr Kozelka
Brno

Přestože měl soudem nařízen zákaz požívání alkoholu, na začátku března letošního roku sedmačtyřicetiletý Slovák Ivan Karalo mocně popíjel. Notně podroušen se pak dostal do sporu se dvěma muži z ubytovny, kde bydlel. Jednoho praštil po hlavě půlkilovým popelníkem, jeho kamaráda pak bodl nožem do břicha. Brněnský krajský soud ho za to v pátek poslal za pokus vraždy a vydírání na 12,5 roku za mříže.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ivan Karalo u brněnského soudu jakýkoli útok popíral.

Článek

Osudný večer se na ubytovně v Kyjově mohutně popíjel alkohol. Opilý Karalo tam napadl svého spolubydlícího, který mu měl dlužit dvě stě korun.

„Nejprve ho na pokoji povalil a bil rukama. Pak jej ve společné kuchyňce, kdy napadený seděl na židli a sliboval, že peníze vrátí, udeřil zezadu do hlavy skleněným popelníkem,“ prohlásil soudce Michael Vrtek.

Svého bitého kamaráda se ale zastal další muž. „Vyhodil jsem Karala z ubytovny a řekl jsem mu, ať se vrátí, až vystřízliví. On za chvíli došel, tak jsem mu mezi dveřmi dal pěstí do nosu. Pak odešel, ale vrátil se s nožem a jednu mi píchnul. Já jsem před ním utekl do svého pokoje, on ale prokopl dveře, zase mě čárnul a já jsem pak utekl do sousední budovy,“ svérázně popsal celou situaci pobodaný muž, který byl v době útoku také notně pod parou.

Hrozilo mu 20 let

„Všechno popírám, nic z toho není pravda, hodili to na mě, já jsem to neudělal,“ bránil se u soudu Karalo. „Není to zločin, ale fraška, můj klient je sám obětí, byl napaden ranou do nosu, navíc mu ve vězení zjistili závažnou chorobu,“ přisadil si Karalův advokát.

„U obou poškozených hrozilo vzhledem k útoku vážnější zranění, obžalovaný mířil na hrudník a břicho, navíc zákeřně na svou oběť počkal,“ kontrovala státní zástupkyně. Karalovi původně hrozilo až 20 let, soud ale jeho útok zařadil do mírnější trestní sazby.

Reklama

Výběr článků

Načítám