Hlavní obsah

Z osmi ukradených Ladových obrazů chybí jediný

Novinky, Tomáš Urban
PRAHA

Už pouze jediný z osmi obrazů, ukradených vloni na podzim z Ladova památníku v Hrusicích u Prahy, je neznámo kde. Policii se totiž podařilo vypátrat další dva originály. Z krádeže je obviněna nedávno zatčená pětice mužů. Obrazy Rusalka u mlýna a U ohníčku našli kriminalisté u jejich známých.

Foto: HZS Zlínského kraje

Ilustrační foto

Článek

Policie byla na další informace skoupá. Petr Želásko, ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování, pouze upřesnil, že vzácná díla se nacházela ve Středočeském kraji.

O úspěchu policie se dnes pochvalně vyjádřil vnuk slavného malíře. "Stále chybí obraz Vodník a havran, ale je naděje, že se jej ještě podaří dohledat," doufá Josef Lada.

Překupníci schovávali pět kreseb

Osm originálů zmizelo z památníků v Hrusicích v říjnu loňského roku. Pachatelům tehdy stačilo pouze přistavit žebřík a rozbít okno. Pak už jim nebránilo nic v cestě k obrazům za milióny.

Policie už v listopadu objevila u čtyř překupníků pět děl a nedávno pozatýkala pětičlennou bandu, kterou ze zločinu podezírá. "Vloupání do muzea v Hrusicích se snad nebude opakovat, protože zabezpečení Ladova památníku se podstatně zlepšilo. Po chybějícím díle dál pátráme," konstatoval Želásko.

Reklama

Související témata:

Související články

Zloději Ladových obrazů dopadeni

Policisté ukončili akci Pepík, když 6. května zatkli posledního z pětice nebezpečných pachatelů, kteří se vloupávali do rodinných domů, rekreačních objektů...

Výběr článků

Načítám