Hlavní obsah

Z ohně létaly plynové láhve na sto metrů, popisují hasiči zásah v plnírně

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Branice

Jeden z nejnebezpečnějších a nejrizikovějších požárů zažehnali ve čtvrtek večer jihočeští hasiči. Začala totiž hořet plnírna plynu ve firmě Tomegas v Branicích na Písecku. To je největší zásobárna plynu na jihu Čech vůbec a pro podobné situace je vypracován i vnější havarijní plán stejně jako pro případ havárie v Jaderné elektrárně Temelín.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Hasiči zlikvidovali velmi nebezpečný požár areálu se zásobami plynu.

Článek

Hořet začalo zatím z neznámých důvodů před půl sedmou večer a první na místě byla jednotka z Milevska. Hasiči okamžitě vyhlásili poplach druhého stupně. „Ze začátku to nevypadalo dobře a museli jsme se i stáhnout, protože z požářiště létaly plynové láhve až sto metrů daleko. Nakonec se nám ale podařilo během dvou hodin požár zažehnat,“ vysvětlil na místě velitel zásahu Lukáš Kamenický.

Na likvidaci ohně se podílelo deset hasičských jednotek z jihočeského kraje. Budova plnírny plynu přes úspěšný zásah úplně lehla popelem. „Ještě, že zaměstnanci hned duchapřítomně vypnuli přívod plynu do plnírny,“ podotkl jeden z hasičů. Ti museli během zásahu neustále ochlazovat i okolní obří nádrže s plynem a měřit jejich teplotu. Hrozilo, že bouchnou.

O tom jak velké to bylo nebezpečí, hovořil na místě požáru i ředitel jihočeských hasičů Lubomír Bureš. „Největší nebezpečí hrozilo od výbuchu plynu, který je tady uložen. Proto je na tento areál vypracovaný vnější havarijní plán. Podle toho také naše operační středisko přesně postupovalo, a také proto jsme oheň do dvou hodin zvládli. Byl vyhlášený druhý stupeň mimořádného poplachu a na místo jsme povolali deset jednotek. Měli jsme tady také speciální techniku jako termokamery, které měřily teplotu nádrží. Technika zásahu je taková, že nádrže jsme v průběhu požáru neustále ochlazovali, aby nedošlo k výbuchu,“ upozornil Bureš s tím, že informováni ohledně evakuace lidí byli i starostové okolních obcí.

„Nakonec však k ničemu takovému dojít nemuselo,“ konstatoval ředitel hasičů. Mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů doplnila, že při požáru vznikla škoda dva milióny korun a jeho příčinu budou vyšetřovat experti.

Reklama

Výběr článků

Načítám