Hlavní obsah

Z napadení policistů při nedělní demonstraci je podezřelý jeden člověk

Právo, Matěj Říha

Ze spáchání trestného činu při nedělních demonstracích proti vládním protiepidemickým opatřením v Praze je už podezřelý pouze jeden člověk. Případ druhé osoby totiž policie nakonec vyhodnotila jako přestupek. Právu to ve čtvrtek sdělil policejní mluvčí Jan Daněk.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zadržela několik demonstrantůVideo: Novinky

 
Článek

Policisté při protestech zadrželi 54 lidí a dvě osoby podezřívali ze spáchání trestného činu napadení úřední osoby a výtržnictví. Jeden incident se odehrál v ulici Na Příkopech, kde policisté v podstatě demonstraci ukončili, když pochodujícím demonstrantům přehradili cestu a bez prokázání totožnosti je nenechali projít dál.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti blokovali magistráluVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Část demonstrantů odmítala toto místo opustit, a tak proti nim policisté provedli zákrok a několik jich zadrželi. Podle Daňka se podezření z trestného činu prověřovalo kvůli napadení policisty zezadu.

Poslední prověřování

„Po konzultaci se státním zástupcem, který zhlédl videozáznam, jsme konstatovali, že se v tomto případě jedná o podezření z přestupku,“ vysvětlil Daněk důvody, proč police věc přehodnotila.

Policie po demonstraci zadržela poslance Volného

Domácí

Kvůli možnému spáchání trestného činu tak pokračuje poslední policejní prověřování. To se týká incidentu, kdy zajištěný demonstrant při eskortě začal klást odpor a jednoho ze zasahujících policistů kopl do kolena. Ten po úderu podle Daňka utrpěl zranění.

„Musí se vyhodnotit intenzita útoku, zranění a další věci. Proto zatím vedeme prověřování a teprve na jeho základě rozhodneme, zda byl spáchán trestný čin, nebo nebyl,“ uzavřel Daněk.

Další vyšinutý zákrok policie před malým dítětem

Krimi

Policie tedy celkem u zajištěných osob při nedělních demonstracích vyhodnotila, že spáchaly 53 přestupků. Zejména kvůli tomu, že lidé při protestech ne­uposlechli výzvy policie nebo porušovali vládní nařízení.

Záznam: Demonstrace na Václavském a Staroměstském náměstí v PrazeVideo: ČTK, Novinky

V drtivé většině šlo o to, že neměli na obličeji nasazené roušky nebo se pohybovali ve větších skupinách, což v nynějším nouzovém stavu není možné.

Dalších zhruba 300 osob policisté rovněž postupně oznamují správním orgánům kvůli tomu, že porušovaly vládní opatření. Hrozit jim tak bude pokuta až do výše 20 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám