Hlavní obsah

Z letadla odpadlo za letu několik dílů. Pak se na Prachaticku zřítilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dub

Vyšetřování sobotní letecké nehody na Prachaticku, při které zemřel pilot, je v plném proudu. Letový inspektor Josef Procházka z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod uvedl, že už během letu odpadlo z letadla hned několik částí. Teprve potom se zřítilo. Zbytky letounu, který byl zničen požárem, budou převezeny ke zkoumání do Prahy.

Foto: Policie ČR

Malé letadlo spadlo na Prachaticku

Článek

Ultralight hornoplošník s pilotem odstartoval z letiště Strunkovice nad Blanicí, podle svědků měl u obce Dub ve vzduchu problémy. Na místě nehody zasahovali záchranáři i hasiči, stroj hořel. Totožnost pilota policie ověřuje, řekl policejní mluvčí Jiří Matzner. Čeká se na výsledky DNA.

"Z vyšetřování zatím vyplynulo, že během letu odpadlo několik částí letounu, ten potom spadl a po požáru na zemi byl totálně zničen. Vytipovali jsme si části, ze kterých by se snad dalo něco vyčíst, ty přivezeme do Prahy, ale 90 procent aeroplánu je totálně zničených, hlavně požárem. Máme zbytky vrtule, kousky křídel, to vezmeme do Prahy," řekl Procházka.

Foto: Policie ČR

Malé letadlo spadlo na Prachaticku

V těchto případech si úřad najímá expertní pracoviště, která pro něj dělají analýzy. Vyšetřování příčin havárie potrvá podle inspektora měsíce.

Informace od očitých svědků měl starosta městyse Dub Václav Novák (Nezávislí). "Zhruba ve čtvrt na tři vypověděl pilotovi službu motor, ... odlomila se část křídla, stroj přešel do vývrtky a zapíchl se do pole. Pilot bohužel nepřežil," řekl v sobotu Novák.

V jižních Čechách se poslední letecké neštěstí stalo 22. října 2016, kdy se u Dačic na Jindřichohradecku zřítil padákový kluzák. Také jeho pilot na místě zahynul. Ve stejném okrese se loni v srpnu při seskoku padákem vážně zranil parašutista.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám