Hlavní obsah

Z deseti zkorumpovaných policistů jde jeden za mříže

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Krajský soud v Ostravě ve čtvrtek v odvolacím řízení definitivně potvrdil tresty deseti úplatným policistům z Vratimova, tedy téměř celému bývalému osazenstvu tamního obvodního oddělení. Soud tak pravomocně uzavřel jeden z největších případů korupce v novodobých dějinách české policie.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pouze jeden expolicista, Dalibor Rada, půjde kvůli braní úplatků od řidičů do vězení, a to na 28 měsíců. Všichni jeho bývalí kolegové vyvázli s podmíněnými a peněžitými tresty.

Odvolací soud sice z formálních důvodů v celém rozsahu zrušil původní verdikt Okresního soudu ve Frýdku-Místku z letošního dubna, ale všechny odsouzené uznal nově vinnými a vyměřil jim stejné tresty. 

Ani jeden z odsouzených se k vyhlašování verdiktu nedostavil. "V rozporu se svým posláním a postavením nejenom benevolentně tolerovali přestupky, ale navíc se toho dopustili za účelem vlastního obohacení,“ konstatovala soudkyně Magda Mihulová. 

Podle rozsudku policisté prokazatelně získali od řidičů v létě 2007 úplatky za desítky tisíc korun, celkem si přišli na 35 tisíc, ke kterým řidičům nedali pokutové bloky. Jde ovšem jen o prokázanou částku - kolik toho bylo ve skutečnosti, není jasné.

Policejní inspekce měla ve vozech odposlechy

Nejvíce podle zjištěných důkazů věnoval nepoctivým strážcům zákona podnikatel, kterého za volantem přistihli pod vlivem alkoholu. Chtěli po něm třicet tisíc, spokojili se nakonec s třetinou.

K jejich smůle je ale v té době sledovali pracovníci tehdejší Inspekce ministra vnitra. Policisté měli ve služebních vozech odposlechy - jde o historicky první případ, kdy byly odposlechy nasazeny pro odhalení korupce v řadách Policie ČR. Obžalováni byli uznáni vinnými ze zneužití pravomoci veřejného činitele a většina z nich také z přijímání úplatků.

Spolu s deseti policisty byl obviněn a odsouzen také strážník z nedalekého Šenova Vlastimil Vavrečka, který s policisty v některých případech měřil rychlost. Ten jediný se ke svému jednání přiznal a jako jediný z jedenácti odsouzených se proti dubnovému rozsudku první instance neodvolal.

Odsouzení expolicisté Zbyněk Horka, Drahoslav Jošček, Emil Koval, Roman Málek, Rostislav Nojzer, Tomáš Omelka, Dalibor Rada, Jiří Raszka, Jiří Valko a Lumír Zemánek už u policie nepracují. Poté, co se na rozsáhlou korupci přišlo, byli okamžitě propuštěni ze služebního poměru. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám