Hlavní obsah

Z cisterny vytekla v Sokolově nebezpečná látka

– Sokolov
Právo, Rudolf Voleman

Nebezpečná hořlavá látka, která navíc silně zapáchala, ve čtvrtek před polednem vytekla z jedoucí cisterny na dvou místech Sokolova. Kvůli úniku nevelkého množství chemikálie, která poškodila asfaltový povrch vozovek, musela být na zhruba dvě hodiny uzavřena část velmi frekventované ulice Karla Havlíčka Borovského.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Uniklou chemikálii z cisterny odstraňovali ze silnic v Sokolově hasiči.

Článek

Zdraví lidí ale nebylo podle mluvčího karlovarských krajských hasičů Martina Kasala při havárii ohroženo.

„Nebezpečná látka vytekla z cisterny v malém množství na dvou místech, oba dva úniky hasiči zlikvidovali pomocí sorbentů,“ uvedl Kasal. „Látka silně zapáchala, jednalo se o zápach nepříjemný, ne ale nebezpečný. Obyvatelé města Sokolov nebyli po celou dobu zásahu v žádném ohrožení,“ ujistil Kasal.

K úniku chemikálie došlo podle informací práva z neuzavřeného poklopu ve vrchní části cisterny nejdříve při jejím výjezdu od sokolovské chemičky z Tovární ulice na ulici K. H. Borovského.

Pokračoval dál v cestě

„Druhým místem úniku byl prostor první kruhové křižovatky před obchodním domem Tesco,“ uvedl Kasal, podle kterého poté řidič únik kapaliny zpozoroval. „Cisternu zastavil, zavřel místo, odkud chemikálie vytekla, a pokračoval dál v cestě,“ dodal mluvčí hasičů. Namířeno měl údajně do Německa.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Uniklou chemikálii z cisterny odstraňovali ze silnic v Sokolově hasiči.

Přivolaní sokolovští hasiči a ze stanice v chemických závodech zajistili místa úniku. „Policie mezitím na silnici R6 u Odravy na Chebsku zastavila cisternu, ze které látka v Sokolově unikla,“ pokračoval Kasal, podle kterého u odstavené cisterny asi patnáct kilometrů od Sokolova chebští přivolaní hasiči zjistili, že k dalšímu úniku chemikálie už nedošlo.

„Rovněž upřesnili, že se jedná o převáženou látku butylakrylát,“ poznamenal Kasala, podle kterého se pak cisterna v doprovodu hasičů a policistů vrátila zpět do sokolovské chemičky, kde byla znovu důkladně zkontrolována, aby se situace neopakovala.

Zdraví lidí nebylo ohroženo

Uniklá chemikálie podle Josefa Bulky z Údržby silnic Karlovarského kraje poškodila asfaltové povrchy silnic ve dvou zmiňovaných ulicích. „Uniklá látka je podle mých informací těkavá a údajně vysoce hořlavá a toxická,“ dodal Bulka, podle kterého asfalt silnici doslova sžíral.

„V tomto malém uniklém množství nebyla ale opravdu nikterak nebezpečná pro zdraví lidí,“ uvedl Kasal. „Na některých místech jsou asfaltové povrchy po úniku látky natolik vyžrané, že je budeme muset vyfrézovat a opravit,“ uzavřel Bulka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám