Hlavní obsah

Z budovy v centru Prahy se zřítily na chodník kusy mohutné výzdoby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Z budovy německého Goethe-Institutu na Masarykově nábřeží v Praze ve čtvrtek večer spadlo na chodník a do cesty tramvajím několik částí secesní výzdoby. Na zemi se rozbily plastiky znázorňující nádoby například s ovocem v nadživotní velikosti. Naštěstí se nikomu nic nestalo, policie místo události ohradila páskami a omezila tam dopravu.

Z budovy Goethe Institutu v Praze spadla výzdobaVideo: Aktu.cz

 
Článek

Mluvčí policie Jan Daněk v pátek potvrdil, že z vrchní části budovy spadly na chodník části výzdoby.

Ředitelka Goethe-Institutu Sonja Griegoschewski doplnila, že se z atiky zřítily části secesní výzdoby. „Dopadly do prostoru pro pěší, částečně i na tramvajovou trať,“ sdělila.

Podle původních informací měla spadnout socha, mluvčí institutu Tomáš Moravec ale později upřesnil, že poškozena byla štuková plastická výzdoba, která představuje bohatě zdobené nádoby s květy a ovocem v nadživotní velikosti.

Foto: Aktu.cz

Kusy štukové výzdoby po pádu na chodník u budovy Goethe-Institutu v Praze.

Nehoda se souhrou šťastných okolností obešla bez zranění, mohutné kusy výzdoby nicméně dopadly z vrcholu pětipodlažní budovy vysoké 25 metrů na frekventovaný chodník a tramvajovou trasu v srdci Prahy, mimo jiné nedaleko Národního divadla.

Policie něčí případnou odpovědnost v souvislosti se zajištěním stavu budovy momentálně neprověřuje. „Věcí se zabýváme a jedná se o škodní událost. Trestní odpovědnost konkrétní osoby v tom v tuto chvíli nevidíme,“ upřesnil Daněk.

Foto: Goethe Institut

Výzdoba spadla z budovy Goethe-Institutu v Praze ve večerních hodinách.

Vedení institutu vidí za pádem ozdob trable s materiálem ruku v ruce s nynějším vedrem.

„Příčinou mohla být únava materiálu spojená s velkými horky, při nichž se rozpínají kovové prvky držící štukovou výzdoby atiky,“ uvedl technik institutu Martin Zavoral s tím, že jsou to zatím jen odhady a následuje další prověřování.

V Praze hořela kancelářská budova, hasiči použili cobru

Krimi

Dům vlastní a spravuje diplomatický servis ministerstva zahraničí. Vyjádření úřadu Novinky shání.

Nárožní dům na Masarykově nábřeží pochází z roku 1905. Návrh v secesním stylu pochází z dílny architekta Jiřího Stibrala.

Foto: Aktu.cz

Velké kusy výzdoby spadly z budovy Goethe-Institutu v Praze.

V minulosti v budově sídlila banka a různá velvyslanectví, od roku 1990 je  v něm institut německého jazyka a kultury.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám