Hlavní obsah

Vysoké tresty za dvě vraždy bezdomovců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Plzeňský krajský soud ve čtvrtek poslal do vězení Romana Boháčka na 16,5 roku a Martina Krčmu na 21 let. V Karlových Varech zavraždili dva muže. U soudu tvrdili, že se jen prali a nikoho zabít nechtěli.

Foto: Petr Pokorný

Předvečer Filipojakubské noci prožily děti z Olešníku na Pohádkové cestě.

Článek

Rozsudek zatím není pravomocný, neboť se oba na místě odvolali. Konečné slovo bude mít Vrchní soud v Praze. Podle žalobkyně oba společně 15. dubna 2003 napadli bezdomovce Stanislava Linka (48) pěstmi a kopanci. Způsobili mu krvácení do mozku a otok mozku -následující den byl nalezen mrtev.

V témže domě ve stejný den zaútočili ještě na Kašpara Omraje (64), který byl o den později nalezen v bezvědomí. Také on utrpěl těžké poranění hlavy a přes náročnou operaci o měsíc později zemřel.

Krčma, který je soudem považován za zvlášť nebezpečného recidivistu, neboť má na svém kontě již 15 trestů, vypovídal jako první. Nevyučený zedník, který se živil příležitostně různými pomocnými pracemi v lázních se podle svých slov sám stal bezdomovcem proto, že nevychází s rodiči.

V inkriminovaný den šli s Boháčkem na pivo k nákupnímu středisku, za nímž se bezdomovci scházejí. Tam narazili na Květu Bachrovou, v té době Krčmovu družkou. Šli do domu na Chebské ulici pro její věci, požádala totiž Krčmu, jestli by s ním nemohla bydlet.

Krčma: Když jsem odcházel, byl živý

"Za námi tam přišel Linek a začal se se mnou hádat a pak mě napadl, prali jsme se. Pak se mezi nás vložil Boháček, ať toho necháme a on ho kousl do ruky, tak mu dal taky asi dvě rány. Linek seděl na bobku, když jsme odcházeli. Určitě žil," vypověděl před soudním senátem Krčma.

Vedle v pokoji se však ozval další bezdomovec, Kašpar Omraj. Toho, ležícího na posteli, Krčma udeřil do hlavy dvakrát pěstí a když spadl na zem, postel na něho převrátil. V patře našel ještě třetího muže. "Aby to nevypadalo blbě, že ti dva dostali, tak jsem mu dal taky tři rány a Boháček asi dvě. Ty dva muže jsem neměl v úmyslu zabít...už to ale nejde vrátit...já byl vytočenej z toho Linka, že tam tak ječel..." uvedl před soudem motiv svého jednání Krčma.

Útoky byly brutální a úmyslné

"Oba žalovaní v přípravném řízení popírali, že by se vůbec v domě v Chebské ulici vyskytovali a že se s poškozenými sešli. Teprve v hlavním líčení přiznali, že tam byli a útoků se dopustili. To potvrzovaly i další důkazy, především výpověď Květy Bachrové, o kterou se také soud při rozhodování o vině a trestu opíral.

Vzhledem k tomu, že je rovněž bezdomovkyně a navíc se zřejmě živí prostitucí, nepodařilo se ji bohužel nalézt. Přesto soud vyšel právě z její výpovědi a dospěl k závěru, že oba napadli poškozené zcela bezdůvodně s úmyslem je usmrtit.

"Na brutálním útoku se podíleli oba. Vzhledem k jejich intelektu museli vědět, že útok může Linkovi způsobit smrtelné zranění, a Ormajovi rovněž, ale nechali je bez pomoci na místě. Třetí napadený měl velké štěstí, že jejich útok přežil," uvedl v odůvodnění předseda senátu Zdeněk Minařík.

Možnost nápravy je nízká

Ani jeden z odsouzených podle znalců netrpí žádnou duševní poruchou, jejich rozpoznávací a ovládací schopnosti byly v době činu zcela zachovány. Jejich osobnost se ale podle znalců vyznačuje nestálostí, impulsivností, agresivitou, bezohledností a u obou jsou vyhlídky na resocializaci malé.

Proto se soud rozhodl uložit jim výjimečné tresty. Kromě vysokých trestů byla oběma uložena i náhrada škody Všeobecné zdravotní pojišťovně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám