Hlavní obsah

Vyšetřovatel korupční aféry chyboval, byl za to odvolán

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Důstojník západočeské policejní správy Václav Ochoc už nedotáhne do konce vyšetřování korupční aféry dnes již bývalého plzeňského zastupitele a radního prvního městského obvodu Petra Tofla (ODS). Důvod? Ztráta důvěry. Z případu ho odvolal jeho nadřízený kvůli jiné kriminální kauze, která s úplatkářskou aférou souvisí a od které ho pro závažná pochybení odstavil už dříve státní zástupce.

Článek

„Jde o tři případy, které jsou navzájem provázané. Jeden z nich odňal policistovi státní zástupce a další dva jsem následně přikázal jinému vyšetřovateli, abych tím zabránil pochybnostem. Dotyčný policista se ke spisům už nedostane,“ řekl Právu náměstek krajského policejního ředitele Jaromír Kníže.

Impuls k razantnímu opatření vůči policistovi Ochocovi přišel z Krajského státního zastupitelství v Plzni "V jeho postupu jsme zjistili taková pochybení, která mohla způsobit ztrátu potenciálních důkazů," potvrdila na dotaz Práva náměstkyně krajské státní zástupkyně Dagmar Lindenthalová.

Korupce i padělání listiny

O jaké konkrétní pochybení se jednalo, ale státní zástupkyně nechtěla upřesnit s tím, že za současné situace by zveřejnění detailů nebylo taktické.

Podle informací Práva se žalobci nelíbily některé nestandardní kroky policisty Ochoce při vyšetřování případu vydírání podnikatele a bývalého vlastníka společnosti Blue Earth Tomáše Friče. Za to je trestně stíhán někdejší ředitel Blue Earth a bývalý Fričův zaměstnanec Jiří Galoda.

A právě zatčení Galody odstartovalo druhý případ, korupční kauzu politika Petra Tofla. Při domovní prohlídce u Galody našli policisté videonahrávku, na které Tofl od Galody přebírá půlmiliónový úplatek. Za peníze se měl postarat o urychlení oprav objektu, který má firma Blue Earth od města v pronájmu.

Na korupční aféru se v průběhu jejího vyšetřování nabalil třetí případ. Ochoc obvinil ze zneužití pravomoci veřejného činitele a padělání úřední listiny plzeňského notáře Zdeňka Veverku pro podezření, že se podvodem snažil Toflovi vyrobit důkaz, který by ho z korupce vyvinil.

Policejní spis na Veverku je posledním, kterého byl Ochoc zbaven. „Z případů jsem byl odvolán. Víc k tomu říci nemohu,“ sdělil Právu Ochoc. Nechtěl ani upřesnit, co mu státní zástupce vytkl na jeho postupech špatného, že to vedlo až ke ztrátě důvěry. Všechny tři policejní spisy teď musí nastudovat nový vyšetřovatel. Ten by měl případy uzavřít do konce roku s návrhem na podání obžaloby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám