Hlavní obsah

Výlov rybníka nepřežilo pět tun ryb. Podle úředníků nešlo o týrání

Plzeň

Za hromadný úhyb ryb při předloňském výlovu rybníka Labuť v Žinkovech na Plzeňsku nebude nikdo potrestán. Tehdy tam nepřežily stovky ryb, které uvízly v bahně. Úředníci případ uzavřeli s tím, že nešlo o týrání.

Foto: Josef Dytrych

Při výlovu uhynulo pět tun ryb

Článek

„Věc byla odložena, neboť na základě odborného vyjádření a stanoviska veterinární správy se nepodařilo prokázat porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání,“ řekla Právu Martina Královcová z Městského úřadu v Nepomuku.

Výlov na Plzeňsku, který skončil rybím masakrem, šetří policie jako týrání zvířat

Krimi

Z opatřených důkazů nebylo podle Richarda Bílého z krajské veterinární správy v Plzni možné stanovit příčinu úhynu ryb. „I když vše nasvědčuje tomu, že se ryby udusily, nemohli jsme to potvrdit. K této mimořádné události jsme totiž byli přivoláni pozdě. Dozvěděli jsme se o tom až v okamžiku, když už byly ryby v kafilérii. Nebylo tak možné provést pitvu a jednoznačně tak potvrdit příčinu smrti,“ vysvětlil Bílý.

Foto: Josef Dytrych

Při výlovu uhynuly až čtyři tuny ryb.

Doplnil, že odborné vyjádření veterinářů je klíčovým důkazem, o který se správní orgán opírá při rozhodování o vině. „Nemohli jsme tak vydat stanovisko, že šlo o týrání, a tento náš závěr opřít o pouhé domněnky,“ vysvětlil Bílý.

Rybí masakr na Plzeňsku. Při nepovedeném výlovu uhynuly čtyři tuny ryb

Krimi

Více než šedesátihektarový rybník, který patří společnosti Klatovské rybářství, se tehdy lovil poprvé po 16 letech. Důvodem byla oprava bezpečnostního přelivu. Po upuštění vody se část ryb místo do loviště k hrázi dostala do krajů rybníka a přítokové stoky, kam se pro ně rybáři kvůli několik metrů vysoké vrstvě bahna nedostali. Rybám tam chyběl kyslík a s největší pravděpodobností se udusily. Další ryby pak doplatily na zvířené bahno, které jim nejspíš zacpalo žábry. Mezi zdechlinami byly i kapitální kusy, například více než dvacet kilogramů vážící tolstolobici.

„Celkem uhynulo téměř pět tun ryb. Jednak v samotném rybníce a pak také v říčce pod ním, kam po otevření stavidla splavaly už přidušené,“ připomněl Bílý.

Klatovští rybáři se za nešťastnou událost omluvili. Podle nich nešlo o úmysl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám