Hlavní obsah

Vykradači vyrabovali přes sto hrobů, brali hlavně zlato ze zubů

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vloupání do hrobek na 19 hřbitovech na území Ústeckého a Středočeského kraje mají mít na svědomí tři muži, které zadržela ústecká krajská policie. Muži si vybírali především staré německé hroby, kde mohli očekávat cennosti. Brali především zubní zlato, ale i medaile a šperky. Předběžnou škodu kriminalisté odhadují na čtvrt miliónu korun, obvinění muži skončili ve vazbě.

Foto: Policie ČR

Poškozené hroby po nájezdu vykradačů hrobek

Článek

Jeden z pachatelů už byl se svým komplicem za vykrádání hrobu odsouzen loni. V lednu se ale z vězení dostal na amnestii a krátce poté začala nová série vykrádání hrobů.

„Pachatelé si vybírali staré německé hroby tam, kde je předpoklad, že u mrtvých budou nějaké cennosti,“ řekla kriminalistka Helena Pšeničková z krajského ředitelství policie.

Foto: Policie ČR

Část lupu zadržených vykradačů hrobek

Muži už byli obviněni z krádeže, hanobení lidských ostatků a poškozování cizí věci. Hrozí jim až pětileté vězení. Obvinění ve věku 50, 39 a 32 let otevřeli podle kriminalistů přes 100 hrobek. Zlato přetavili a prodali výkupcům drahých kovů. U obviněných nalezli také nástroje na vykrádání a část ukradených předmětů. Další nalezli kriminalisté při domovních prohlídkách.

Většina poškozených hrobek je dlouho opuštěná a pochází z období před druhou světovou válkou, kriminalisté budou mít proto starosti se sháněním majitelů.

Jeden z prvních letošních případů vykrádání hrobek pobouřil veřejnost v Trmicích na Ústecku. Následovaly případy ve Šluknově, Teplicích, Mostě, Děčíně, Žatci, Krupce na Teplicku, Litochovicích, Čížkovicích a Budyni nad Ohří na Litoměřicku a dalších místech kraje. Pachatelé zajeli ale i do Poděbrad a Libčic nad Vltavou ve středních Čechách. Po návratu odtud byli zadrženi policisty v Lovosicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám