Hlavní obsah

Vykonavatel exekutora půjde do vězení, vydíral ženu se smrtelně nemocným dítětem

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Na pět let do vězení s ostrahou půjde vykonavatel soudního exekutora Marek Ředina. Za vydírání ho tam ve středu poslal plzeňský okresní soud. Poškozené musí navíc zaplatit 100 tisíc korun. Ředina se na místě odvolal. Přede dvěma lety Ředina vtrhl do domu Lucie Šteflové z Plzně a pohrozil jí, že pokud okamžitě nezaplatí třísettisícový dluh za svého otce, dům kompletně vystěhuje.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Marek Ředina u soudu

Článek

„Obžalovaný neměl zájem provést exekuci zákonným způsobem, ale chtěl, jak se lidově říká, vytřískat peníze. Svými výroky poškozené vyhrožoval,“ uvedl soudce Vladimír Žák. Podle něho Ředina zásadně pochybil tím, že neověřil, zda movité věci patří dlužníkovi. „Přitom mu poškozená nabízela doklady o vlastnictví tohoto majetku,“ uvedl soudce.

Pokud jde o trest, podle soudu bylo jednání mimořádně společensky škodlivé. „Svévolným a protizákonným přístupem k exekuci znevážil exekuční činnost a v podstatě tím podrýval autoritu státu, který zajišťuje výkon rozhodnutí,“ vysvětlil soudce.

Chtěl zavolat zámečníka  

Ředina nebral při vystěhování Šteflové ohled ani na její sedmiměsíční dvojčata, z nichž jedno bylo smrtelně nemocné a vyžadovalo v té době zvláštní péči. Vyděšená žena mu nakonec ze strachu zaplatila sto tisíc, aby uchránila vlastní majetek, i přesto, že jejímu otci v domě nic nepatřilo a ani se tam nezdržoval.

„Říkal, že když ho s jeho pomocníky dovnitř nepustím, zavolá zámečníka a do domu se dostane násilím,“ uvedla před soudem Šteflová. Doma tehdy byla sama, její partner odjel na služební cestu.

Dostala jsem strach a začala obvolávat známé a kamarády, jestli by mně nepůjčili peníze. Nakonec jsme s přítelem dali dohromady sto tisíc korun.
poškozená

„Muže jsem poprosila, aby si, když půjdou dál, zuli boty. Snažila jsem se jim vysvětlit, že tady mám onkologicky nemocné dítě vyžadující naprosto sterilní prostředí a každá infekce by jej mohla kvůli podlomené imunitě zabít. Bylo jim to fuk, řekli mi na to, že přece nebudou stěhovat v ponožkách,“ popisovala mladá žena další sled událostí.

Věci zabavili na rok a půl  

Ředina jí pohrozil, že když nedostane peníze, začne odvážet movitý majetek z domu. „Dostala jsem strach a začala obvolávat známé a kamarády, jestli by mně nepůjčili peníze. Nakonec jsme s přítelem dali dohromady sto tisíc korun. To exekutorovi stačilo jako záloha, že nic z domu stěhovat nebude. Musela jsem mu ještě slíbit, že přijdu na exekutorský úřad stvrdit závazek k uhrazení zbytku otcova dluhu. To jsem nakonec na radu právníků neudělala,“ řekla dále poškozená žena.

A další šok přišel za 14 dnů, když Ředina do jejího domu přišel znovu a odvezl většinu movitých věcí, přestože jeho nadřízená exekutorka měla v ruce doklady o tom, že dlužníkovi nic z toho nepatří. „Vrátili mi je až po roce a půl,“ dodala Šteflová.

Zastrašoval i důchodkyni  

Ředina u soudu prohlásil, že o žádném nátlaku z jeho strany nemůže být ani řeč. „Nabídl jsem paní Šteflové možnost částečné úhrady dluhu, s čímž souhlasila. Sdělila mi, že to zaplatí proto, abychom z domu nic neodvezli. Do ničeho jsem ji nenutil. Z mého pohledu jsem nijak nepochybil,“ tvrdil Ředina.

Ten podle zjištění Práva používal děsivé vyděračské praktiky už dříve. Jeho zastrašovací metody pocítila na vlastní kůži i dvaašedesátiletá invalidní důchodkyně z Brna Věra Burešová.

Od jednání Řediny, potažmo od jeho nadřízené exekutorky, se Exekutorská komora distancovala. Po případu Lucie Šteflové dostal Ředina výpověď a exekutorka, jejíž pokyny vykonával, dostala pokutu a následně rezignovala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám