Hlavní obsah

Vydavatelé Hitlerových projevů stanou před soudem v červnu

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku června začne u brněnského městského soudu proces s vydavateli knihy Adolf Hitler: Projevy. Až deset let za mřížemi hrozí Pavlu Kamasovi, Lukáši Novákovi a Stanislavu Beerovi. Podle státního zástupce Jana Petráska propagovali v knize nacismus a snažili se ospravedlňovat holocaust a nacistické zločiny.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Publikaci vydalo nakladatelství Guidemedia v desetitisícovém nákladu. Žalobce Petrásek v obžalobě poukázal především na fakt, že trojice opatřila projevy mezititulky, které jednoznačně vyznívají jako souhlas s Hitlerovými myšlenkami.

„Mají formu jakéhosi vysvětlení správnosti tehdejších názorů Adolfa Hitlera či prokázání pravdivosti jeho tehdejších tvrzení,“ konstatoval státní zástupce.

Podle Petráska vykreslily mezititulky Hitlera jako muže, který měl v úctě český národ, nebo který nestál o žádné civilní oběti. Hitlerovy válečné projevy tak dostaly mezititulky jako „Mírumilovná výstavba vlasti má prioritu, Nacionálně socialistický stát se otvírá lidem, Židovsko-demokratický kapitál potřebuje válku, Německo bráni evropské kulturní dědictví nebo Mé velké mírové dílo“.

Obžalovaní již mají zápis v trestním rejstříku 

Obžaloba pracuje i s vyjádřeními znalce na extremismus a historika Vojenského historického ústavu v Praze Jana B. Uhlíře.

„Ten dospěl k jednoznačnému závěru, že kniha úmyslně manipulativním způsobem a téměř na každé straně propaguje nacistickou ideologii, a to způsobem, který přesně zapadá do stylu, jakým soudobá neonacistická scéna tuto ideologii podsouvá širším vrstvám obyvatelstva,“ upozornil Petrásek.

Všichni tři obžalovaní už mají zápis v trestním rejstříku, Kamas v roce 1997 jako příslušník hnutí skinheads například napadl se svými tehdejšími kumpány člověka, který ho označil za nácka.

Nakladatelé ale pochybení odmítají. Do předmluvy knihy záměrně nedali text, v němž by se od Hitlerových projevů distancovali a vyjádřili nad nimi své opovržení.

Důvodem je prý to, že tento přístup je znakem totalitních a nedemokratických režimů. Přestože kritika německého diktátora v publikaci chybí, neznamená to podle vydavatelů, že se s Hitlerovými názory shodují.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám