Hlavní obsah

Výbuch neznámé trhaviny otřásl Valticemi

Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VALTICE

Mohutná detonace a tříštění skla probudily v sobotu před pátou hodinou ranní obyvatele ulice U Rotundy ve Valticích na Břeclavsku, kde na zahradě u domu podnikatele Roberta Šmída vybuchla zatím neznámá nálož. Do sobotního rána si místní mysleli, že bydlí v klidném místě, ale nyní tu panuje strach.

Článek

Výbuch byl tak silný, že si sousedé mysleli, že do ulice na některý dům spadlo letadlo. Na místo výbuchu přijeli nejdříve hasiči, kvůli podezření z výbuchu plynu. "Na místě byl kráter o průměru jednoho metru. Při prohlídce hasiči zjistili, že nevybuchl plyn, což také potvrdili plynaři, protože v těch místech plyn vůbec není. Pak se ukázalo, že to mohl být granát nebo jiná výbušnina, tak jsme celou věc předali policii," uvedl mluvčí Jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Od rána byla celá ulice na nohou a nikdo netušil, co se vlastně stalo. Místo kolem domku podnikatele Šmída obsadili policisté, kteří přivolali na pomoc i experty na výbušniny z Prahy. Ti celé dopoledne prohlíželi místo, kde k výbuchu došlo a sbírali vzorky z okolí, aby mohli určit, jaký výbušný systém pachatel nebo pachatelé použili.

Obětí omylem?

"Vůbec netuším, co se stalo a kdo to udělal. Já mám firmu na prodej aut, ale nikdy jsem neměl žádné problémy žádné dluhy a nikdo mě nevyhrožoval. Naštěstí se nikomu nic nestalo, protože jsme nespali doma, ale škoda na vnitřním zařízení je kolem 350 tisíc korun," doplnil podnikatel Robert Šmíd, který se netajil tím, že se z toho třese strachem.

Podle jeho slov se možná stal obětí omylem, protože policisté mu naznačili, že nedaleko bydlí jiný podnikatel obdobného jména, který má neustálé problémy s policií a také s věřiteli a možná bomba patřila jemu. "Řekli mě, že se pachatelé možná spletli, ale i tak jsme si před půldruhým rokem myslel, že se stěhuji do klidného místa," dodal podnikatel.

Policie kompletuje expertizy

Okolí jeho domu si celou sobotu prohlíželi místní, kteří jen nevěřícně kroutili hlavou, že je i ve Valticích něco takového možné. "My jsme se sem do nového domu nastěhovali před půl rokem, protože je to takové místo klidu a pohody. Po výbuchu máme vymlácená některá okna od tlakové vlny a stržené podhledy ze střechy. Škoda asi tak 100 tisíc korun," sdělil Právu Marek Šťastný, který bydlí naproti podnikatele Šmída.

Co bylo příčinou výbuchu a jaký motiv pachatelé měli, zatím zjišťuje speciální policejní tým. "Zatím nemáme ještě hotové testy a expertízy, takže nevíme, co to u domu skutečně vybuchlo. Také zatím, zjišťuje motiv činu, ale vše je teprve na začátku," dodala por. Kamila Janíčková z jihomoravské policejní správy v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám