Hlavní obsah

Vrtulníky nestačily odvážet zraněné cyklisty z Jeseníků. Mezi nimi i děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeseník

Čtyřikrát musel mezi sobotou a úterním dopolednem letět vrtulník do Jeseníků k případům vážně poraněných cyklistů, které ošetřovali členové Horské služby (HS) Jeseníky. Ve dvou případech se jednalo o zranění utrpěné po pádu během jízdy v trial parcích.

Foto: Horská služba

Záchranáři zasahovali například na Rabštejně.

Článek

„Další dva úrazy se staly na běžných cyklostezkách, ale i zde šlo o těžká zranění. Bohužel dvěma ze čtyř zraněných byly děti ve věku dvanáct a třináct let. Jedno z nich, dívka, dokonce utrpělo zranění, která vážně ohrožovala jeho život,“ uvedl dispečer jesenické HS Tomáš Skokan.

V Jeseníkách zkolaboval běžkař, zřejmě přecenil síly

Krimi

Ve všech horských oblastech je v aktuálně panujícím krásném počasí velké množství návštěvníků, zejména pak právě milovníků horské cyklistiky. „Každý zásah byl v jiné lokalitě. Ke zraněným tak vyjížděli naši záchranáři v Karlově, Dolní Moravě, Rabštejně a Koutech nad Desnou. Dispečeři nám posléze vyslali vrtulníky ze tří krajů,“ doplnil Skokan.

Paraglidistka se v Krkonoších zřítila do korun stromů, ostatní letci zahltili tísňovou linku

Krimi

I když všichni tito cyklisté měli ochranné přilby, je podle něj na místě připomenout, že právě pro trialy i horské cyklostezky je nošení těchto bezpečnostních prvků sice nepovinné, ale nezbytné.

„I zdánlivě lehký pád z kola může pro jezdce skončit velice těžkým zraněním a v případě zvlášť nepříznivých okolností i smrtí. Stejně tak upozorňujeme na přílišné riskování při sjezdech a nerespektování vlastních sil a dovedností,“ důrazně na uživatele horských kol apeluje náčelník jesenických záchranářů Vítězslav Kaller.

Reklama

Výběr článků

Načítám